Uçak üreticisi Boeing, 2020’de teslim edilen jetlerinin her birinin 1 milyon ton karbondioksit emisyonuna neden olacağını söyledi.
Uçak üreticisi Boeing tarafından Pazartesi günü yayımlanan verilere göre, Boeing Co (BA.N) tarafından 2020’de teslim edilen ticari jetler, 20 yılı aşkın ömürleri boyunca ortalama olarak 1 milyon ton karbondioksite eşdeğer emisyona neden olacak.
Boeing, şirketlerin emisyonları azaltma konusunda nasıl performans gösterdiğine ilişkin veriler için yatırımcılar ve iklim aktivistlerinden gelen baskının ortasında, müşterilerin ürünlerini kullandıklarında ortaya çıkan Kapsam 3 emisyonlarını rapor eden en son şirket oldu.
Airbus da (AIR.PA) Şubat ayında benzer adımlar atmıştı.
Geçen yıl dünyanın en büyük iki uçak üreticisi birlikte, yaşamları boyunca 600 milyon ton karbondioksite eşdeğer toplam emisyondan sorumlu olduğu tahmin edilen jetler teslim etti; bu, pandemi sırasında daha düşük teslimatlar nedeniyle azalan bir rakam.
Boeing CEO’su Dave Calhoun, Chicago merkezli şirketin ilk sürdürülebilirlik raporunun ardından, Boeing’in “bir ürünün yaşam döngüsünün her aşamasında çevresel etkisini önemli ölçüde azaltmayı” hedeflediğini söyledi.
Calhoun, jetlerinin 2030 itibarıyla %100 sürdürülebilir havacılık yakıtlarıyla uçacağını yineledi.
Raporda Boeing, 2020’de teslim ettiği ticari uçakların, ömürleri boyunca 158 milyon ton karbondioksit veya metrik ton başına karbondioksit eşdeğeri (MtCO2e) emisyonlardan sorumlu olacağını söyledi.
Boeing, 2020’de 157 uçak teslim ettiğini belirterek, her bir uçağın ömrü boyunca 866.000 tona veya yakıt üretimiyle bağlantılı ekstra emisyonlar dahil edildikten sonra 1 milyon tona eşdeğer emisyon üretmeye ayarlandığını söyledi.
Buna karşılık Airbus, Şubat ayında, 80 milyonu yakıt üretimi için olmak üzere, tahmini ömür boyu 440 milyon ton emisyona sahip 566 jet teslim ettiğini açıkladı.
Bu rakamlar, Boeing’in verilerine kıyasla uçak başına daha düşük emisyonlara eş değer.
Dünya çapındaki havacılık firmaları, 2050 itibarıyla havacılığı karbondan arındırmak için teknoloji geliştirdiklerini ve alternatif yakıtları teşvik ettiklerini söylüyorlar.
Çevreci gruplar, iklim değişikliği üzerinde anlamlı bir etki yaratmak için uçmanın kendisinin engellenmesi gerektiğinde ısrar ediyor.
Washington merkezli bir çevre araştırma grubu olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi havacılık direktörü Dan Rutherford, “Veriler Boeing’in uçaklarının yüksek bir çevresel fiyat etiketi ile geldiğini doğruluyor” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…