Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’nde bir yandan müzakereler sona doğru yaklaşırken diğer yandan da birçok paydaş farklı açıklamalar ile iklim değişikliği konusunda neler yapacaklarını açıklıyorlar.
İşte COP23’te şimdiye kadar öne çıkan iklim eylemleri:
Almanya’dan Uyum Fonu ve LDC (En az Gelişmiş Ülkeler) Fonu’na 50’şer milyon euro. İlgili destekler özellikle iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan toplumları, bu etkilerden korumayı amaçlıyor.
Solar Head of State (Devlet Başkanlarına Güneş Enerjisi) kampanyası, ülkelerin güneş enerjisi kullanımında yol kat ettiklerini açıkladı. Pasifik Ada Devletleri bu kampanya ile %100 yenilenebilir enerjiye geçişi önceliklendirecek olan planları hayata geçiriyor.
AB ve ABD’nin Kaliforniya eyaleti, karbon ticareti konusunda işbirliği çalışmalarını arttıracaklarını açıkladı. Dünyanın en büyük 6. ekonomisi olan Kaliforniya ile yapılan bu anlaşma kapsamında, AB ve Kaliforniya aynı zamanda küresel sıfır emisyonlu ulaşım opsiyonları üzerinde çalışacağını da açıkladı.
Özel sektörden 19 yatırımcı Latin Amerika’daki bozulmuş ve ormansızlaştırılmış alanları iyileştirmek için 2.1 milyar ABD doları ayırdı. Initiative 20X20 kapsamında 19 yatırımcı 40 restorasyon projesine destek verecek.
İtalya kömürden çıkış planını kabul etti. İtalya 2015 yılında ürettiği elektriğin yüzde 16.6’sını kömürden üretmişti.
Avrupa Yatırım Bankası, Fiji’nin susuzluğa dayanıklılık planına 405 milyon ABD doları yatırım yapacak. Projeden 275.000 insanın faydalanması planlıyor.
25 şehir Paris Anlaşması hedefleri çerçevesinde 2050’ye kadar emisyonlarını sıfırlayacaklarını taahhüt etti. Sözü veren şehirler: Austin, Accra, Barselona, Boston, Buenos Aires, Cape Town, Caracas, Kopenhag, Durban, Londra, Los Angeles, Melbourne, Mexico City, Milan, New York City, Oslo, Paris, Philadelphia, Portland, Quito, Rio de Janeiro, Salvador, Santiago, Stockholm & Vancouver.
Kanada, Meksika ve ABD İklim İttifakı, bölgede temiz kalkınmayı desteleyecek yeni bir Kuzey Amerika İklim Liderliği Diyalogu başlatacaklarını açıkladı. Açıklama Paris’ten çıkma kararı alan Trump’a rağmen iklim değişikliği farkındalığının giderek ABD’de arttığını gösteren yeni bir örnek.
Almanya’dan Marshall Adaları’na düşük emisyonlu deniz taşımacılığı için 9,5 milyon euroluk destek. Deniz taşımacılığının Marshall adalarının en önemli sektörü.
NAMA’nın (Ulusal Uygun Azaltım Eylemi) bugüne kadar yaptığı en büyük fon çağrısında, AB ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele mekanizmalarını desteklemek için toplam 85 milyon euro verdi.
Avrupa Yatırım Bankası ve Karayip Kalkınma Bankası, kasırga mağduru Karayip adalarına 24 milyon ABD doları yeniden inşa kredisi vereceklerini açıkladı.
Ulaşım sektöründe emisyon azaltım politikalarının uygulanması için yeni bir ABD bölgesel paydaş süreci başlatıldı.
19 Eylül 2017 itibarıyla, 82 ülke Doha Değişikliği kabul belgelerini sundu. COP23 sırasında başka ülkelerden de kabul ettikleri yönünde açıklama bekleniyor.
Microsoft 2030 yılında karbon emisyonlarının %75 oranında azaltacağını taahhüt etti. Dünyanın en büyük bilişim firmalarından biri olan Microsoft’un adımı özel sektör için önemli bir örnek teşkil edecek.
Birleşik Krallık, Finlandiya, Honduras ve Romanya temsilcileri “Because the Ocean” deklarasyonunu imzalayarak, okyanusların Ulusal Katkı Beyanlarına (NDC) dahil edilmesini destekleyen diğer 28 ülkeye katıldı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…