Doğu Anadolu Bölgesi, son aylarda; kavurucu sıcaklar, su kaynaklarındaki azalma, orman yangınları gibi iklim krizinin doğrudan sonuçlarını yaşıyor. İklim krizinin Van Gölü havzasındaki etkilerine ilişkin Van’da bir basın toplantısı düzenlendi. Van Çevre Derneği yöneticileri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere’nin katıldığı toplantıda, kentteki su sorunundan devam eden orman yangınlarına kadar son dönemlerde etkisini gösteren birçok gelişmeye dikkat çekildi.
Van Çev-Der yaşanan iklim krizine ilişkin yaptığı açıklamada, iklim krizinin yaşandığı böylesi bir süreçte ormanlık alanların talan edilmesinin ve yangınların artmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kalçık, dünyanın birinci sorununun küresel ısınma olduğuna dikkat çekerek, küresel ısınmanın artık tüm canlıları tehdit eden bir boyuta ulaştığını ifade etti. Kalçık, Van Gölü’nde yaşanan çekilmeye de dikkat çekti ve “ Van Denizi varlık nedenimizdir. Bu yüzden onu gözümüz gibi korumalıyız” sözlerine yer verdi.
Daha sonra söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, iklim krizinin Türkiye ve bölgede çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. Kızıldere şu sözlerle devam etti: “Bugün Van’da çok yüksek bir sıcaklık yaşanıyor. Van tarihinde görülmemiş bir gece sıcaklığı yaşanıyor. Özellikle gece saatlerinde Van rakım olarak yüksek ve serin olmasına rağmen bu sıcağı yaşıyoruz. Batı illerinde yaşanan sıcak hava dalgaları basına yansırken maalesef Kürdistan’da yaşanan sıcak hava dalgaları yansımıyor. Fakat iklim krizi kaynaklı mevsimsel olan bu sıcak hava dalgaları her sene bant genişliğini artırıyor. Ve sıcak hava artışı nedeniyle etili olduğu yerde çok daha fazla hissediliyor.”
İklim krizi devam ederken ormanların yok edildiğini söyleyen Kızıldere, Şırnak’ta devam eden orman yangınlarını hatırlattı: “Hala Besta, Gabar, Cudi, Lice ve Hizan’da orman kıyımıyla, gün gün çıkarılan yangınlarla beraber çok ciddi bir talan gerçekleşiyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak Cudi’deydik. Cudi’deki talanı yerinde incelemek istedik ancak askerler izin vermedi. Sadece dağ köylerine gidebildik. Yangın alanlarını ve nasıl yangın çıkarıldığını tespit ettik ve bunları da raporlaştıracağız. Bu yangınlar ekolojik talanın ön hazırlığı.”
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…