;
Bilim

Havayı Kirleten Parçacıklarda Koronavirüs Tespit Edildi

İtalya’da yapılan araştırmalarda, hava kirliliğine neden olan parçacıklarda koronavirüs tespit edildi. Uzmanlar, bu parçacıkların enfeksiyona sebep olup olmayacağını araştırıyor.

Bilim insanları havayı kirleten parçacıklarda yeni tip koronavirüs tespit etti. Bu konuda araştırma yapan bilim insanları virüsün bu şekilde daha uzun mesafe kat etmesine ve daha fazla insanın enfekte olmasına yol açıp açmadığını anlamaya çalışıyor.

İtalyan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma kapsamında Bergamo kentindeki bir sanayi bölgesinden toplanan hava örneklerinde COVID-19’a neden olan koronavirüse benzer genetik özelliklere çok yakın bir bulgu elde etti.

Bolonya Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı tarafından yapılan analizler Avrupa’nın en yüksek kirlilik düzeyine sahip bölgelerinden olan kuzey İtalya’daki yüksek enfeksiyon oranını açıklamak için öne sürülen bazı iddiaları destekler nitelikte. Daha önce yapılan çeşitli çalışmalarda hava kirliğine yol açan parçacıkların mikropları barındırdığı ve kuş gribi, kızamık ve şap gibi hastalıklara yol açan virüslerin uzak mesafelere taşınmasında rol aldığı görülmüştü.

Hastalığa Neden Olabilir mi?

Uzmanlar henüz, bu küçük parçacıkların koronavirüs enfeksiyonuna neden olup olmayacağından emin değil, ancak 2003 yılında SARS virüsünün havadan yayılabildiği ve uzun süre boyunca havada asılı kalabildiği biliniyor.

The Guardian gazetesinin haberine göre, henüz başlangıç aşamasındaki çalışmalarda koronavirüsün hava kirliliğine yol açan parçacıklar üzerinde COVID-19’un yayılmasına neden olacak miktarda ve sürede varlıklarını ne derece sürdürdükleri araştırılıyor.

Koronavirüsün hapşırma ya da öksürük yolu ile yayılan damlacıklar aracılığıyla bir ya da iki metre mesafeye ulaştığı biliniyor. Bazı araştırmalar, beş mikrondan daha küçük damlacıkların ise havada dakikalar hatta saatlerce asılı kalabildiğini, bu sayede başka yerlere taşınabildiğini ortaya koymuştu.

Hava Kirliliği ve Vakalar Bağlantılı 

Başka araştırmalarda da COVID-19’un yol açtığı ölümlerle yüksek hava kirliliği arasında bir bağlantı olduğuna işaret ediliyor. Uzun süre kirli havaya maruz kalmak akciğer sağlığını olumsuz etkilediğinden bu kişileri COVID-19 karşısında daha savunmasız bırakıyor.