;
Bilim

Havası En Kirli Kentlerden Batman Anız Yangınlarıyla Mücadele Ediyor

anız

Batman’da önü alınamayan anız yangınları çevreye ve canlı yaşamına zarar vermeye devam ediyor. Yangınlara karşı eylem çağrısında bulunan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yıllardır devam eden sorunun çevre katliamına neden olduğunu söyledi.

Batman’ın Kozluk ilçesinde geçtiğimiz gün mısır anızında çıkan yangında yaklaşık 5 bin dönümlük alan zarar gördü. Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan ve saatler sonra kontrol altına alınabilen yangın, kent genelinde çevre kirliliğine neden oldu. Yangında yüzlerce hayvanın yanı sıra yeşil alanların zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Yaşanan yangın, kentte duman bulutlarına neden oldu. Kentte yaşayan aktivistler, yangının hava kirliliğini arttırdığı görüşünde. Öyle ki Batman, Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından açıklanan verilere göre havası kirli 10 il arasında gösteriliyor.

Çevre Aktivisti Argunağa: “Çevre Katliamına Neden Oluyor”

Son yıllarda kentte sık sık yaşanan yangınlara ilişkin konuşan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yıllardır devam eden sorunun çevre katliamına neden olduğunu söyledi. İklim Haber’e konuşan Argunağa, “ Yıllardır Batman ve çevresindeki tarım alanlarında anızlar yakılıyor. Mısır anızları ciddi hava kirliliğine ve partikül maddeye neden olmaktadır. Besin zincirinden ekolojiye, insan sağlığından hayvanların can güvenliğine birçok yönden zarar görüyoruz. Bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. İlgili kurumlarla birçok çalışma yaptık. Halkta kısmi de olsa bir duyarlılık gelişti” dedi.

Argunağa, doğanın bir bütün olduğuna dikkat çekti ve son yangınların Diyarbakır’ın Silvan ve Bismil ilçelerinde çıkmasına rağmen Batman’ın da etkilendiğini kaydetti. Argunağa şu şekilde devam etti: “Silvan ve Bismil köylerinden kaynaklanan yangınlarla karşı karşıya kalıyoruz. Orada çıkan yangın tüm bölgeyi olumsuz etkiliyor. Batman semaları duman bulutlarıyla kaplanıyor, insan sağlığı önemli ölçüde etkileniyor. Milyarlarca dilsiz ve savunmasız hayvanın barbarca öldürülmeleri, ekolojiye yönelik vahim tehdit, ciddi sağlık sorunlarına da neden olan bu yangınların son bulması gerekiyor.”

“Herkesi Sorumluluk Almaya Davet Ediyoruz”

Duyarlılık çağrısında bulunan Argunağa, “Diyarbakır Valisi, Bismil ve Silvan Kaymakamları ile söz konusu ilçe Belediye Başkanlarını bilgilendirip, sorumluluğa ve desteğe davet ettik. Bir kez daha kentimizin hava kalitesini bozan Silvan ve Bismil çiftçilerine karşı daha etkin tedbirler, müeyyideler almaları için Silvan ve Bismil ilçe yöneticilerini göreve ve sorumluluğa davet ediyoruz. Diyarbakır ve Batman Milletvekillerinin, sanki hiçbir olumsuzluk yaşanmıyormuş, hiç kimse anız dumanlarından rahatsızlık duymuyormuş gibi duruma seyirci kalmalarını da doğru bulmuyor, onları da daha etkin tedbirler alınması için kamu nezdinde sorumluluk almaya çağırıyoruz” diye devam etti.