Havacılık üzerine yapılan yeni bir araştırma havayolu endüstrisinin kendi emisyonlarını hafife aldığını ortaya koyuyor.
The International Council On Clean Transportation’ın (Uluslararası Temiz Ulaştırma Konseyi-ICCT) yayımladığı yeni bir çalışma, 2018 yılında ticari havacılığın karbondioksit emisyon envanterini ayrıntılı bir şekilde analiz ediyor.
Araştırma, havayolu endüstrisinin kendi emisyonlarını hafife aldığını tespit ediyor ve sektörün son beş yılda neden olduğu karbondioksit emisyonlarındaki artışın, yaklaşık 50 yeni kömür yakıtlı enerji santralı kurulmasına eşdeğer olduğunu belirtiyor.
Çalışmanın ana çıktıları şu şekilde sıralanabilir:
– Hem yolcu hem kargo taşımacılığına yönelik küresel havacılık operasyonlarının 2018’de 918 milyon metrik ton (mt) karbondioksite neden olduğu tahmin ediliyor (The International Air Transport Association-IATA aynı yıl için yolcu ve kargo taşımacılığının 905 milyon mt’lik karbondioksit salımına neden olduğunu belirtiyor. Bu rakam ICTT’nin değerinden yaklaşık %2 daha az).
– Ticari uçuşlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonları, son beş yılda %32’lik artış gösterdi. IATA’nın 2015 yılındaki verilerine göre ticari uçuşlar 2013 yılında 694 milyon mt karbondioksit salımına neden olmuştu.
– Sektörün son beş yılda neden olduğu karbondioksit emisyonlarındaki artış, yaklaşık 50 yeni kömür yakıtlı enerji santralı kurulmasına eşdeğer.
Çalışmaya göre geçtiğimiz yıl ABD sınırları içinden kalkan uçaklar 181,91 milyon mt karbondioksit salarak ülkeyi 106 ülke arasında ilk sıraya yerleştirdi. ABD’yi 141,74 milyon mt ile AB ülkeleri ve 94,91 milyon mt ile Çin takip ediyor.
Türkiye ise listede 11, 93 milyon mt ile 17. sırada bulunuyor.
Çalışmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…