Ekonomi

Harvard Üniversitesi Fosil Yakıtlara Yatırımı Sonlandırıyor

Harvard Üniversitesi başkanı okulun fosil yakıtlara yaptığı yatırımları sonlandırdığını açıkladı. Okul bir süredir fosil yakıtlara yatırım yapan şirketlerden çekilmesi için baskı altındaydı.

Harvard Üniversitesi başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, okulun fosil yakıtlara yaptığı yatırımları sonlandırdığını ve önde gelen üniversiteye bu tür holdinglerden çıkması için uzun süredir baskı yapan eylemcilerden takdir gördüğünü söyledi.

Harvard’ın web sitesinde yayımlanan bir mektupta Başkan Lawrence Bacow, okulun Haziran ayı itibarıyla fosil yakıt arama veya geliştirme şirketlerine doğrudan yatırım yapmadığını ve “ekonomiyi karbondan arındırma ihtiyacı göz önüne alındığında” gelecekte bu tür yatırımlar yapmayacağını söyledi. Bacow, özel sermaye fonları aracılığıyla yapılan dolaylı yatırımların bağışın %2’sinden daha azını oluşturduğunu yazdı.

Güncel değeri yaklaşık 42 milyar dolar olan okulun bağış fonu, iklim değişikliğini yavaşlatmanın bir yolu olarak fosil yakıt varlıklarını satma konusunda öğrenciler, mezunlar ve diğer aktivistler tarafından yıllardır baskı altında.

Kimileri ise bu tür hareketleri sadece bir duruş olarak nitelendirdi. Mayıs ayında bir aktivist fonu farklı bir yol izledi ve ExxonMobil Corp’un (XOM.N) yönetim kurulunda üç sandalye kazanarak lider petrol şirketinin iklim rekorunu düzeltme sözü verdi.

Cambridge, Massachusetts okulunun temsilcileri daha fazla ayrıntı vermedi.

Geçtiğimiz on yılın çoğunda, önceki Harvard yetkilileri fosil yakıt stoklarını satma çağrılarına direnmişti, ancak 2018’den beri başkan olan Bacow da dahil olmak üzere yeni liderler son zamanlarda rotayı değiştirme kararı aldı.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024