Bilim

Halit Ergenç’in Seslendirdiği “Denizlerimizdeki Tehlike” Belgeseli Yayında

Temel hedefi istilacı yabancı türlerin Türkiye’nin deniz ekosistemlerindeki olumsuz etkilerini azaltmak olan proje kapsamında, seslendirmesini ünlü oyuncu Halit Ergenç’in yaptığı kısa bir belgesel yayımlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün UNDP ile beraber başlattığı Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan  ve seslendirmesini ünlü oyuncu Halit Ergenç’in yaptığı “Denizlerimizdeki Tehlike: İstilacı Yabancı Türler” adlı belgesel yayımlandı. Kısa belgeselde UNDP’nin Türkiye ile başlattığı yeni projeye ait bilgiler de aktarılıyor.

Buna göre son 150 yılda 500’den fazla yabancı tür Türkiye’deki denizlerine ulaştı. Her iki haftada bir yabancı tür ortaya çıkıyor ve yerli türler üzerindeki baskı artıyor.

Proje Türkiye’de dört pilot alanda uygulanacak: İğneada, Marmara Adaları, Ayvalık Adaları ve Samandağ.

Çalışmalar, su sümbülü, aslan balığı, gümüş yanaklı kurbağa balığı, deniz salyangozu ve Kuzey Atlantik denizyıldızı gibi bazı istilacı yabancı türlere odaklanacak.

Temel hedef ise istilacı yabancı türlerin Türkiye’nin deniz ekosistemlerindeki olumsuz etkilerini azaltmak.

Çalışmalar hem Aichi Biyolojik Çeşitlilik Hedefleri Sözleşmesine hem de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkıda bulunarak biyolojik çeşitliliği ve ulusal ekonomiyi destekleyen denizlerin korunması konusunda farkındalığı da artıracak.

Proje, aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini de teşvik ediyor. Halit Ergenç’in seslendirdiği belgesele Youtube üzerinden ulaşılabilir.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024