Politika

GWEC: “Yeterli Seviyede Rüzgar Kapasitesi İnşa Edilmiyor”

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) yayımlanan yeni bir raporuna göre, dünyadaki rüzgar enerjisi endüstrisi küresel ısınmayı sınırlamak için gereken kapasiteyi kurmanın çok gerisinde.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) bir raporu, küresel rüzgar enerjisi endüstrisinin küresel ısınmayı sınırlamak için gereken kapasiteyi kurmanın çok gerisinde kaldığını gösterdi.

GWEC Perşembe günü yaptığı açıklamada, mevcut rüzgar enerjisi dağıtım oranının bu yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için yeterli olmayacağını söyledi.

2020’de 93 gigawatt’lık (GW) yeni kapasitenin eklenmişti. Bu bir önceki yıla göre %53 artış anlamına geliyordu.

Ancak endüstri grubu, küresel ısınmayı 2 derece altında sınırlandırmak ve 2050 itibariyle net sıfır emisyon hedefini karşılamak için dünyanın her yıl en az 180 GW yeni rüzgar enerjisi kurması gerektiğini söyledi.

GWEC CEO’su Ben Backwell, “Mevcut pazar tahminlerimiz önümüzdeki beş yıl içinde 469 GW’lık yeni rüzgar enerjisi kapasitesinin kurulacağını gösteriyor” dedi.

Raporda, rüzgarın enerjisi kurulumlarında artışın sağlanması için politika yapıcıların bürokrasiyi ortadan kaldırması, projeler için lisans ve izin verme sürecini hızlandırması ve altyapı yatırımlarını güçlendirmesi gerektiği belirtildi.

Çin ve ABD, COVID-19 krizinden kaynaklanan zorluklara rağmen, yıl sonunda sabit ücret tarifelerini ve üretim vergisi kredilerini aşamalı olarak kaldırarak yeni tesisler açabildiği için, geçtiğimiz yıl yeni küresel kapasitenin % 75’ini oluşturmuştu.

GWEC raporuna göre, önümüzdeki beş yıl içinde, rüzgar enerjisindeki büyümenin çoğunun Çin liderliğindeki Asya Pasifik bölgesinden gelmesi bekleniyor.

Toplam küresel rüzgar enerjisi kapasitesi şu anda 742 GW. Bu kapasite dünyanın yılda 1,1 milyar tondan fazla karbondioksit salımını önlemesine yardımcı oluyor ki bu değer Güney Amerika’nın yıllık karbondioksit emisyonlarına eşdeğer.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024