Dubai’deki konferansa katılmak için uçağa binmeden önce AFP’ye konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, makul bir zaman çerçevesi olsa bile, fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı içeren bir dilden yana olduğunu söyledi.
Guterres şunları söyledi: “1,5 derece hedefini canlı tutmak adına ihtiyaç duyulan potansiyele, teknolojiye, kapasiteye ve paraya sahibiz. Önemli olan bu paranın doğru yöne gittiğinden emin olmak. Eksik olan politik irade.”
Bilim insanlarının, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama hedefinden uzaklaşıldığı konusundaki uyarılarına değinen Guterres, “Hedefin 2015 yılında Paris iklim görüşmelerinde kabul edilmesinden bu yana ülkelerin eylemleri çok yetersiz kaldı” dedi.
Bazı ülkeler, oybirliğiyle mutabakata varılmasını gerektiren COP28’in nihai beyanında açıkça fosil yakıt tüketiminin azaltılması çağrısında bulunulmasını önerdi. Ancak Guterres daha da ileri giderek AFP’ye fosil yakıtları azaltma yönünde basit bir vaadin yeterli olmayacağını söyledi: “Gerçek anlamı hiç kimse için açık olmayacak, muğlak ve tarafsız bir ‘aşamalı azaltma’ hedefi yetersiz olacaktır.”
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekteri Simon Steill ise, bu yılki iklim konferansının, krizin yeni bir aşamaya girdiği ve tüm gücünü gösterdiği, milyarlarca insana zarar verdiği ve trilyonlara mâl olduğu bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.
“Artık herkes ön saflarda. Hiçbir ülke bu krize bağışık değil” derken şöyle devam etti: “Ancak ülkeler, güçlü eyleme ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde hala daha bebek adımları atıyor. Sorun açık: Her zamanki iş yapma biçimimiz gezegenimizi yok ediyor. COP28’te liderler bu sorunu çözmek için harekete geçmeli. 160’tan fazla liderin zirveye katılması memnuniyet verici ancak COP28 sadece fotoğraf çekilecek bir yer olmamalı.”
Hükümetlerin yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına, enerji verimliliğini ise iki katına çıkarma hedefi üzerinde anlaşması gerektiğini vurgulayan Stiell, “Bunların yanı sıra COP28’in fosil yakıt bağımlılığını geride bırakma konusunda net bir anlaşma sergilemesi gerekiyor. Yalnızca yenilenebilir enerji güvenli ve uygun fiyatlı enerjinin yanı sıra her ülkede insanlar için çok daha fazla iş, daha güçlü ekonomik büyüme, daha az kirlilik ve daha iyi sağlık sunabilir” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…