Ekonomi

Günümüzde Her Hafta 2012’deki Tüm Yıllık Satıştan Daha Fazla Elektrikli Araç Satılıyor

Elektrikli araçların yarısından fazlası Çin’de satılıyor.

Elektrikli araç (EV) pazarı, her hafta dünya çapında satılan 130 bin otomobille güçleniyor ve bu, kabaca 2012’deki tüm yılın satışlarından daha fazlasının yapıldığı anlamına geliyor.

Elektrikli araçların satışları, tedarik zincirindeki darboğaza rağmen 2021’de iki katından fazla arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (IEA) alınan yeni veriler, geçen yıl 2020’nin iki katı tutarında, 6,6 milyon elektrikli aracın satıldığını ve bunun küresel otomobil pazarının %9’unu oluşturduğunu ortaya koydu. IEA, son üç yıldaki büyümenin “özellikle etkileyici” olduğunu söylüyor.

IEA’nın geçen hafta bildirdiğine göre, “Şu anda dünya çapında, yollarda, yaklaşık 16 milyon elektrikli araba olduğunu ve yılda yaklaşık 30 terawatt-saat (TWh) elektrik tükettiğini tahmin ediyoruz, bu İrlanda’da üretilen tüm elektriğe eşdeğer.”

Tüm elektrikli otomobillerin yarısından fazlası Çin’de satılıyor (3,4 milyon), ancak pazar Avrupa ve ABD’de de istikrarlı bir şekilde büyüyor.

Raporda, “Çin hükümetinin resmi hedefi, elektrikli otomobillerin 2025’te tüm yıl için %20’lik bir pazar payına ulaşması ve 2021’deki performanslarına bakıldığında bu yolda oldukları açık” denildi.

Çin’de artan talep birkaç faktöre bağlanabilir. Salgın, Çin hükümetinin elektrikli otomobil sübvansiyonlarını iki yıl uzatmasına neden oldu ki bu da alıcıları teşvik etmiş olabilir.

Bir dizi yeni küçük araç de piyasaya çıktı. “Nano EV” olarak tanımlanan Wuling Hongguang Mini EV, sübvansiyonlar için uygun değil ancak 4.500 dolarlık fiyatıyla en çok satanlar arasına girdi. (InsideEVs.com’a göre şirketin ayrıca 9.250 dolarlık sınırlı sayıda Disney “Zootopia” modeli var).

ABD’de elektrikli otomobil satışları 2021’de iki katından fazla arttı. 500 binden fazla yeni EV otoyollara çıktı ve pazarın %4,5’ini oluşturdu.

Tesla, tüm elektrikli otomobil satışlarının yarısından fazlasını oluşturuyor ve hâlâ en güçlü oyuncu konumunda. Bununla birlikte, sektöre daha fazla şirket girdikçe pazarda tutunma ihtimali düşüyor. ABD’deki EV’ler için “cömert” bir vergi kredisi sistemi, yeni otomobil alıcılarını etkiliyor olabilir.

Avrupa’da, 2021’de, sıkılaştırılmış karbon emisyon standartları ve bloktaki ülkeler tarafından daha fazla sübvansiyonun uygulandığı bir ortamda, yaklaşık yarısı plug-in hibrit olan 2,3 milyon elektrikli otomobil satıldı.

Geçen yıl, satılan her üç otomobilden birinin elektrikli model olduğu Avrupa pazarında en büyük pay Almanya’nın oldu.

EV’ler toplam Avrupa satışlarının %17’sini oluştururken, rakamlar ülkeden ülkeye aşırı farklılık gösteriyor.

Norveç’te satılan yeni otomobillerin %72’si elektrikli, onu %45 ile İsveç ve %30 ile Hollanda izliyor. Almanya, büyük Avrupa pazarlarının %25’ini alırken, onu İngiltere ve Fransa (%15), ardından İtalya (%8,8) ve İspanya (%6,5) izledi.

Ancak elektrikli otomobil pazarının çok az büyüme gösterdiği dünyanın diğer bölgelerinde durgunluk vardı. Brezilya, Hindistan ve Endonezya gibi gelişmekte olan büyük ülkelerde pazar payı %1’in altında kalıyor.

IEA, “Bu ülkelerde elektrikli scooter ve otobüs satışları artarken, elektrikli arabalara eklenen fiyat primi ve şarj altyapısının eksikliği, yavaş satış yaşanmasının temel nedenleri” dedi.

Sektör için potansiyel sorunlar ortaya çıkıyor. EV’ler, benzinle çalışan bir arabanın mikroçiplerinin neredeyse iki katına ihtiyaç duyuyor ve malzeme döküm maliyetleri artarken yetersiz kalıyor.

Ford, Ağustos ayında müşterilerine, Mustang Mach-E’nin teslimatının çip sıkıntısı nedeniyle birkaç hafta yavaşlayacağını ve GM’nin aynı nedenle Bolt EV fabrikasındaki çalışmalarını durduracağını söyledi.

2021’de EV satışlarından azaltılan karbon emisyonlarına rağmen IEA, SUV satışlarındaki bir artışla bu başarının silindiğini açıkladı.

Paylaş

Önceki Haberler

Elektrikli Araç Satışının 2025’te yüzde 30 Artması Bekleniyor

S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…

6 Ocak 2025

İklim Krizi Dünyanın Su Döngüsüne Ağır Darbe Vuruyor

Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…

6 Ocak 2025

Temiz, Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı için Mücadeleye Devam

Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…

6 Ocak 2025

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025