Dünyanın en büyük 12. seragazı kaynağı ülkesi konumundaki Güney Afrika, 2030’a kadar emisyon azaltma hedefini karşılaması için 55 milyar dolarlık finansmana ihtiyacı olduğunu açıkladı.
Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı İklim Değişikliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, ülkenin yıllık yaklaşık 480 milyon ton seviyesindeki karbondioksit emisyonunun 2030’a kadar 350 milyon tona kadar düşürme hedefine ulaşmak için 55 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç duyduğu belirtildi.
Temiz Enerji Haber Portalı’nda yer alan habere göre açıklamada, ihtiyaç duyulan finansmanının önemli bölümünün uluslararası fonlar, özel sektör ve hükümet tarafından karşılanmasına rağmen, hâlâ yıllık yaklaşık 1,2 milyar dolar değerinde finansman açığı bulunduğu kaydedildi.
Kasım başında gerçekleştirilen 26’ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26), ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB, Güney Afrika’da daha hızlı bir temiz enerji dönüşümüne yardımcı olmak üzere 8,5 milyar dolarlık finansal destek sunacağını açıklamıştı.
Hükümet 12 Kasım’da temiz enerjiye geçiş finansmanı için ulusal enerji firması Eskom’un işlettiği kömürle çalışan elektrik santrallarından bazılarını satışa çıkarmaya hazırlandığını bildirmişti.
Eskom’a ait kömür santrallarının toplam piyasa değerinin 30 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Elektrik enerjisinin %80’inden fazlasını kömürle çalışan santrallardan karşılayan Güney Afrika, hâlihazırda dünyada en fazla seragazı emisyonuna sahip ülkeler listesinde 12’nci sırada yer alıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…