Ekonomi

“Güneşte Amortisman Süreleri Giderek Düşüyor”

Enerji sektörünün lider ve öncü firmalarını, 27-29 Şubat 2020 tarihleri arasında ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşturan ENEREX Antalya kapsamında “Uzman Kadınların Gözünden Enerji Değişimi ve Dönüşümü” başlıklı TWRE Enerji Oturumu yapıldı. Etkinlik, enerji sektörünün farklı alanlarında başarı sahibi kadınlarını ENEREX Antalya’da bir araya getirdi.

TWRE Oturumu’na Projexsolar Kurucusu Gonca Dülger Bedeloğlu, TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal ve MTC Enerji İdari ve Mali İşler Yöneticisi Başak Kaya konuşmacı olarak katıldı. TWRE (Turkish Women in Renewables and Energy) Başkanı Sedef Budak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda girişimcilikten yatırıma enerji sektörünün pek çok önemli başlığı bu alanlarda uzmanlaşmış katılımcılar tarafından değerlendirildi.

Yenilenebilir kaynaklar ve enerji alanlarında faaliyet gösteren ve yer almak isteyen kadınları buluşturmak amacıyla Mayıs 2018’te kurulan TWRE’nin 1.100 üyesi bulunuyor. İş hayatında cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak ve enerji sektördeki kadın istihdamının artırılması vizyonu ile faaliyetlerde bulunan TWRE, eğitimden istihdama, projelerden network’e pek çok konuda komiteleri ile kadınlara destek veriyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Kuruluşundan bu yana 50MW kurulum ve 150MW projelendirmeye imza atan Projexsolar’ın kurucusu Gonca Dülger Bedeloğlu, güneş enerjisi sistemlerinin entegrasyonunda rastlanan en büyük zorluğun sık değişen yönetmelikler ve muğlak süreçlerin yaşanması olduğunu belirtti. Bedeloğlu, projelendirmelerinde trafo hatlarında yer olmadığına dair dönüşler alıyor olmalarının, aslında talebin arttığına yönelik iyi bir haber olduğunu ve bu durumun gerekli düzenlemelerle entegrasyona büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Son iki yılda bile maliyetlerde yaşanan düşüşlerin etkisiyle ciddi bir teşvikin söz konusu olduğunu açıklayan Bedeloğlu, amortisman sürelerinin de yedi sekiz yıldan dört beş yıla düştüğünü, özellikle tarım konusunda hibe de alınabildiğinde iki üç yıla kadar inebildiğinin altını çizdi.

YEKA Finansmanında Üçüncü Faz Fonu 400 Milyon Euro

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, kamu ve özel sektör tarafından uygulanacak sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları için finansman sağlayan projenin, bugüne kadar 1000’den fazla projeye 600 milyon Euro değerinde finansman sağladığını ve 500 MW yenilenebilir enerji gücü kurulmasını desteklediğini paylaştı. İnal, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından geliştirilen projenin üçüncü fazında sağlanacak toplam finansman miktarının 400 milyon euro olacağını da sözlerine ekledi. Proje kapsamında TurSEFF sadece finansman anlamında değil iş geliştirme, teknik destek gibi farklı konularda da yatırımcıya katkı yaratıyor.

Yatırımcılar Satış Değil Öztüketimi Karşılama Hedefinde Olmalı

MTC Enerji İdari ve Mali İşler Yöneticisi Başak Kaya başta olmak üzere oturumun katılımcıları artan elektrik fiyatları nedeniyle dünyadaki en hızlı geri dönüşe sahip ülke konumuna geldiğimizi ancak yatırımcının satıştan kâr değil kendi öztüketimini karşılamak hedefi ile hareket etmesi görüşünü paylaştılar.

Kaya, araziye kıyasla çok daha az problem yaşanan çatı GES’lerinde (Güneş Enerjisi Sistemleri) projelerin ortalama altı ay içerisinde işletmeye alındığını ve maliyetler ile geri dönüşlerin avantajlı hale geldiğini de ekledi. Maliyetler açısından endüstriyel kulvarda aralığın 450-600USD/kWp olduğunu belirten Başak Kaya, geri dönüş sürelerinin ise, finansman maliyetleri hariç artık dört beş yıla gerilediğini açıkladı.

Ticari Binalar için Enerji Verimliliğinde Fırsat Çok

Arazi üretiminin yerini artık çatı kurulumlarının aldığını ve sanayide özellikle OSB’ler için bunun değerlendirildiğini açıklayan Selen İnal, otel, hastane ve AVM gibi ticari binaların da bu çözümü gündemlerine almalarının gerekliliğini vurguladı. Elektrik, ısıtma ve soğutma üreten sistemlerin yanı sıra iklimlendirme, yalıtım ve aydınlatma sistemlerine yapılacak yatırımların artan elektrik fiyatları karşısında enerji verimliliğinin yanı sıra maliyet açısından da önemli bir fırsat yaratabileceği görüşünde. Konu ile ilgili olarak Sedef Budak, enerji verimliliği yatırımlarının düşük risk taşıması, çevreye olan katkısı ve kurumsal katma değer yaratması ile de enerji verimliliğinin tercih edilebilirliği artırdığını ifade etti.

Sektöre dair teşvik edici ve umutlu olan konuşmacıların hepsi özellikle yönetmeliklerin düzenlenmesi, üreticilerin Ar-Ge yönünden desteklenmesi ve benzer platformların daha sık düzenlenmesi ile enerji alanındaki değişim ve dönüşümün daha verimli hale geleceği görüşünü paylaştılar.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025