Ekonomi

Güneş Enerjisi Türkiye’de En Yüksek Elektrik Talebindeki Artışın 3’te 2’sini Karşıladı

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının üçte ikisini karşıladı.

Türkiye’de düzenli olarak elektrik sektörü verilerini analiz ederek kamuoyuyla paylaşan düşünce kuruluşu EMBER, yeni yayımladığı analizinde puant talep olarak adlandırılan, maksimum elektrik talebinin karşılanmasında güneş enerjisinin katkısını inceliyor. Çalışma, Türkiye’nin güneş enerjisi üretiminin 2024 yılında 2023’e göre %40’tan fazla artış gösterdiğini, puant elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladığını ve puantın gerçekleştiği 2024’ün Temmuz ayında 10 milyonun üzerinde kişiye enerji sağladığını ortaya koyuyor.

Ember analisti Bahadır Sercan Gümüş analizdeki bulguları, “Güneş enerjisinin puant talebi karşılamadaki oranı 2017’den bu yana yedi kat arttı. Bu durum, enerji arz güvenliğinin sağlanmasında ve fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasında güneş enerjisinin dönüştürücü potansiyelini ortaya koyuyor” şeklinde yorumladı.

Elektrik talebini karşılamada giderek daha büyük paya sahip olan güneş enerjisi, 2019 yılından bu yana, puant elektrik talep artışının %70’ini tek başına karşıladı. 2017’de yalnızca %2,5 olan güneş enerjisinin saatlik puant elektrik talebini karşılama oranı, 2024’te %18’e yükselerek bu alanda yeni bir rekora imza attı. Güneş enerjisindeki bu hızlı artış çevresel faydalar sağlamanın yanı sıra, Türkiye’nin 16 GW’lık fosil yakıtlı santral yatırımından da kaçınmasını sağladı ve fosil yakıt bağımlılığına bağlı maliyetleri azalttı.

Güneş Enerjisi Saatlik, Günlük ve Aylık Rekorları Kırdı

2024 yılında Türkiye’nin güneş enerjisi üretimi; saatlik, günlük ve aylık elektrik rekorlarıyla yeni zirvelere ulaştı. 2023 yılının Temmuz ayında ulaşılan güneş enerjisinden en yüksek aylık elektrik üretimi 2024’te Nisan ayında aşılırken, bu rekor üst üste üç ay boyunca (Nisan, Mayıs, Haziran) yenilendi. Güneş enerjisinin artan üretimi ile toplam elektrik üretimi içerisindeki payı Haziran’da %11’e ulaşarak tarihi yüksek seviyeye erişti.

Dahası, 16 Haziran 2024 günü güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik üretiminin %46’sını (2023 rekoru %36) karşılayarak saatlik bazda rekor kırdı. Aynı gün günlük bazda %17 (2023 rekoru %13) seviyesini aşan güneş günlük rekorunu da tazelemiş oldu.

Gümüş, “Türkiye’nin yüksek potansiyeli ve enerji depolama sistemlerinin entegrasyonu ile güneş enerjisi, enerji güvenliğini sağlamada ve temiz enerji dönüşümünü hızlandırmada öncü rol oynamaya devam edecek.” dedi.

Soğutma İhtiyacı Puant Talebi Zirveye Taşıdı

2024 yılında aşırı sıcak yaz ayları nedeniyle 81 ilin 74’ünde soğutma ihtiyacı arttı ve bu durum elektrik talebini rekor seviyeye çıkardı. Soğutma ihtiyacının temel göstergelerinden olan soğutma gün dereceleri (CDD) beş yıllık ortalamaya göre Haziran ayında üç kat, Temmuz ayında ise %50 artış gösterdi. Bu durum Temmuz 2024’te saatlik puant elektrik talebinde %6,9’luk bir artışa yol açarak talebi 58 GWh ile tarihi zirveye taşıdı. Ancak güneş enerjisi bu artışın büyük bir bölümünü sürdürülebilir bir şekilde karşılayarak kritik bir çözüm sundu. Güneş enerjisinin üretimi, günün en sıcak saatlerinde en yüksek seviyelere ulaşarak soğutma ihtiyacından doğan elektrik talep artışının karşılanmasında doğrudan katkı sundu.

Türkiye, Yüksek Güneş Enerjisi Potansiyeli ile Daha Fazlasını Yapabilir

Türkiye’nin yüksek güneş enerjisi potansiyeli, güneşin puant talebi karşılama kapasitesini daha da artırabilir. 120 GW’ın üzerinde çatı tipi güneş enerjisi potansiyeli ve depolama sistemleri için iddialı planları olan Türkiye, yenilenebilir enerji portföyünü daha da genişletmek için gereken tüm imkanlara sahip. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi, gelecekte puant talebin karşılanmasında güneş enerjisinin daha büyük bir rol oynamasını sağlayabilir. Güneş enerjisi, şebeke istikrarını güçlendirebilir, şebeke işletme maliyetlerini düşürebilir ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltabilir.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Yaklaşık Yüzde 50 Arttı

Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…

8 Ocak 2025

Prof. Dr. Salihoğlu: “Marmara’da Esas Sorun Kirlilik ve Oksijensizlik”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…

8 Ocak 2025

ABD’nin En Büyük 6 Bankası Son 1 Ayda Net-Sıfır Bankacılık İttifakı’ndan Ayrıldı

ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…

8 Ocak 2025

Müsilaj Geri Dönerken Akıllarda Tek Soru: Atık Deşarjı ve Kirlilik Sorunu 3 Yıldır Neden Çözülmedi?

Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü.  Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…

7 Ocak 2025

İklim Biliminin Son Çıktıları Bize Neler Söylüyor?

Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…

7 Ocak 2025

Biden Giderayak Büyük Bir Sondaj Yasağı Getirdi

Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…

7 Ocak 2025