İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, önümüzdeki hafta Mısır’da başlayacak COP27 müzakerelerine katılmayacağını belirtirken küresel zirveyi yeşil badana için bir forum olarak nitelendirdi.
Londra’daki Southbank Center’daki son kitabının lansmanındaki soru-cevap kısmında “Pek çok nedenden dolayı COP27’ye gitmiyorum, bu yıl sivil toplum için yer verilen alan son derece sınırlı” dedi.
19 yaşındaki aktivist, daha önce Mısır’daki “düşünce suçluları” ile dayanışmayı ifade etmek için tweet atmıştı. BM’nin 27. iklim konferansı 6 Kasım’da tatil beldesi Şarm El-Şeyh’te başlayacak.
Thunberg, “COP zirveleri, esas olarak liderler ve iktidardaki insanlar için birçok farklı konuyu yeşile boyamak için bir fırsat olarak kullanılıyor” dedi.
Bu konferansların “gerçekten” tüm sistemi değiştirmeyi amaçlamayıp, bunun yerine kademeli ilerlemeyi teşvik ettiğini belirtti. Thunberg geçtiğimiz yıl Glasgow’da düzenlenen COP26’ya katılmıştı.
19 yaşındaki Thunberg geçtiğimiz günlerde yaptığı bir sosyal medya paylaşımında Mısır’daki düşünce suçluları ile dayanışma içinde olduklarını ifade etmiş ve ayrıca COP toplantısında sivil topluma daha fazla yer ayrılması için başlatılan imza kampanyasına destek çağrısında bulunmuştu.
Kampanyada 350.org, Uluslararası Af Örgütü ve 1.500’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan İklim Eylem Ağı da dahil olmak üzere yaklaşık 1000 adet kurumsal ve bireysel imza sahibi vardı. Greenpeace UK de dahil olmak üzere bazı kuruluşlar dilekçeyi imzalamadıkları için eleştirildi.
Thunberg’in geçen hafta yayımlanan İklim Kitabı (Climate Book), ekonomist Thomas Piketty, DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ve yazar Naomi Klein dahil olmak üzere çeşitli uzmanların katkısını içeriyor.
Thunberg’in kitap için aldığı telif hakları, çevre konularında çalışan kurumlara dağıtacak olan vakfına gidecek.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…