Politika

Greta Thunberg, Angela Merkel ile Bir Araya Geldi: “İklim Krizinde İki Yıl Kaybettik”

İklim aktivisti Greta Thunberg, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile buluştu. Thunberg “Krize kriz gibi yaklaşılmasını talep ediyoruz. Siyasi eylemsizlik nedeniyle 2 önemli yılı kaybettik” dedi.

İklim aktivisti İsveçli aktivist Greta Thunberg, Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Angela Merkel ile Almanya’da buluştu.

Euronews’in haberine göre Berlin’de Şansölye ile yapılan toplantıya Greta Thunberg’in yanı sıra diğer çevreciler Alman Luisa Neubauer ve Anuna de Wever, Belçikalı Adelaide Charlier de katıldı.

Aktivistler yayımladıkları bir mektupta Avrupa’nın harekete geçme sorumluluğu olduğunu belirtmiş ve AB Konseyi Başkanlığı’nı yürüten Almanya’nın harekete geçmesini istemişti.

İklim aktivistleri tarafından imzalanan bu açık mektupta “AB artık harekete geçmeli, Almanya inisiyatif almalı; fosil yakıtlara yapılan yatırımlar durdurulmalı, ekolojik tahribat cezalandırılabilir bir suç haline gelmeli” ifadelerine yer verilmişti.

İngiliz The Guardian gazetesi ve Alman Der Spiegel dergisinde yayınlanan bu mektupta aynı zamanda “Harekete geçme söz konusu olduğunda her zaman bir inkar halindeyiz. İklim ve çevre krizi hiçbir zaman bir kriz olarak ele alınmadı” denmişti.

Buluşma, genç aktivistin henüz 15 yaşındayken her cuma İsveç parlamentosu önünde protestoya başlamasından 2 sene sonra gerçekleşti. Greta’nın iklim krizine dikkat çekmesinin ardından “Gelecek için Cuma Günleri” ismini alan hareket büyüdü ve küresel çapta milyonlarca genç, iklim değişikliği ile mücadele için protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

Ancak aktivistler, yapılan tüm çağrılara rağmen ülkelerin siyasi eylemsizliği nedeniyle iki önemli yılın kaybedildiğini söylüyor. “Yaptıklarımız ve gerçekte yapılması gerekenler arasındaki fark her dakika artıyor” diyerek ülkeleri fosil yakıtlara yapılan tüm yatırımları acilen durdurmaya çağırıyorlar.

Almanya, 2011’deki Fukushima felaketinden sonra nükleer enerjiyi aşamalı olarak durdurduğu için kömüre büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor. Ülke, iklim aktivistleri tarafından çok geç kabul edilen bir tarih olan 2038 yılına kadar kömürle çalışan elektrik üretimini bırakmayı hedefliyor.

Paylaş

Önceki Haberler

“COP29, İklim Finansmanının Değişen Manzarasını Vurguladı”

Deloitte Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Murat Günaydın, Bakü’deki COP29 konferansı boyunca yürütülen müzakerelerde geleneksel finansman…

20 Ocak 2025

“Adil Dönüşüm için Refah Kayıpları Hesaplanmalı ve Tazmin Edilmeli”

Kömürden çıkışın adil olması ve toplumsal destek görmesi için refah kayıplarının net olarak hesaplanması ve…

20 Ocak 2025

“En Kötümser İklim Değişikliği Senaryosuna Doğru İlerliyoruz”

2024 senesi hem küresel olarak hem de Türkiye için kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu.…

20 Ocak 2025

Akçay Sulak Alanı’nda Keşif ve Bilirkişi İncelemesi Üç Yıl Sonra Ancak Yapıldı

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda yapımı planlanan ve bir yandan dolgu faaliyetleri sürdürülen Edremit Tarıma…

20 Ocak 2025

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025