Greenpeace Akdeniz, depremler nedeniyle oluşan enkazın insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yönetilmesine yönelik kampanya başlattı.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 45 binden fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı ve hasar aldı.
Depremlerden dolayı milyonlarca ton enkaz oluştu. Enkazın Erciyes Dağı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.
Enkazlar, ekolojik yapıya zarar verecek asbest gibi zehirli kimyasallar, plastik türevleri ve daha birçok riskli malzeme barındırıyor. Bu malzemelerin kontrolsüz biçimde vadiler, ovalar, tarım alanları, sulak alanlar gibi bölgelere taşınması çevrenin kirlenmesine ve doğal yaşamın tehlikeye girmesine neden olacak.
Greenpeace Akdeniz ise enkaz atıklarının doğru yönetilmesi gerektiğini belirterek, başka bir felaketin daha meydana gelmemesi yönünde “Enkazdan başka felaketler çıkmasın” adıyla imza kampanyası başlattı.
Greenpeace, enkaz kaldırma sürecinin “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” ile “Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine” uygun olarak yürütülmesi gerektiğini belirtirken yönetmeliğin eksik kaldığı durumlarda insan ve doğa yararına karar alınması gerektiğini vurguluyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…