Greenpeace Akdeniz, depremler nedeniyle oluşan enkazın insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yönetilmesine yönelik kampanya başlattı.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 45 binden fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı ve hasar aldı.
Depremlerden dolayı milyonlarca ton enkaz oluştu. Enkazın Erciyes Dağı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.
Enkazlar, ekolojik yapıya zarar verecek asbest gibi zehirli kimyasallar, plastik türevleri ve daha birçok riskli malzeme barındırıyor. Bu malzemelerin kontrolsüz biçimde vadiler, ovalar, tarım alanları, sulak alanlar gibi bölgelere taşınması çevrenin kirlenmesine ve doğal yaşamın tehlikeye girmesine neden olacak.
Greenpeace Akdeniz ise enkaz atıklarının doğru yönetilmesi gerektiğini belirterek, başka bir felaketin daha meydana gelmemesi yönünde “Enkazdan başka felaketler çıkmasın” adıyla imza kampanyası başlattı.
Greenpeace, enkaz kaldırma sürecinin “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” ile “Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine” uygun olarak yürütülmesi gerektiğini belirtirken yönetmeliğin eksik kaldığı durumlarda insan ve doğa yararına karar alınması gerektiğini vurguluyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…