Bilim

Giresun’da Can Kayıplarının Sayısı Artıyor

Giresun’da etkili olan sel nedeniyle yedi kişi hayatını kaybetti. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ise yaşanılan afetin yapılaşmayla alakası olmadığını iddia etti.

Giresun’da etkili olan sağanak nedeniyle yedi ilçede sel ve heyelan meydana geldi. Tirebolu-Doğankent yolunda, menfezin çöktüğü bölgede sabah saatlerinden yapılan arama çalışmalarında kayıp kişilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. Yaşamını yitirenlerin sayısı yediye yükseldi.

Ekipler, sel felaketinde kayıp kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

Gece boyu şiddetini artıran yağmur sonrası Dereli ilçesi, nehre döndü; park halindeki araçlar, sel sularına kapılarak sürüklendi. Aksu Deresi’nin bazı noktalarda taşması sonucu Giresun- Dereli-Sivas yolu ulaşıma kapandı. Sağanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bağlı Duroğlu beldesi civarında ve bazı bölgelerde taştı. Dere çevresindeki bazı evler de tedbir amaçlı tahliye edildi.

Yağışlar sonrası beşi jandarma ve biri iş makinesi operatörü olmak üzere altı kişi, Tirebolu- Doğankent yolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düşerek kayboldu. Tirebolu-Doğankent yolunda, içinde beş jandarma personelinin bulunduğu aracın, menfezin çökmesi sonucu dereye düştüğü bölgede sabahtan bu yana yapılan arama çalışmalarında ikinci jandarma görevlisinin de cansız bedeni bulundu. Bir kaybın daha bulunmasıyla yaşamını yitirenlerin sayısı, altıya yükselmişti. Bölgeden dört kilometre uzaklıkta dere yatağında ulaşılan, evli ve üç çocuk babası Jandarma Uzman Çavuş Erdem Çıtır’ın (44) cenazesi, düzenlenecek törenle memleketi Ordu’ya uğurlandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, ise “Bugüne kadar böyle büyük bir afet görülmemiş, tarihin en büyük afeti” ifadelerini kullanarak, “Buranın özelliği sürekli yağmur alan bir bölge. Yağmurla toprak suya doyuyor, toprak kayganlaşıyor. Yağmur yağdığı zaman toprak su gibi akıyor, önüne ne katarsa götürüyor” dedi.

“İnsanlar konut ihtiyacını yapılaşma olmaması gereken dere yataklarına yapmak suretiyle gidermeye çalışmışlar” diyen Canikli, yaşanan afetin bununla ilgisi olmadığını öne sürerek, şunları kaydetti: “Bu tercihi vatandaş yapıyor. Ama vatandaşa konutu yapacağı arazi önerilemiyor. Bu sefer vatandaş sınırları zorluyor. Dere yataklarına, zemini sağlam olmayan yerlere doğru bunu genişletmek zorunda kalıyor. Bu sıkıntı bütün Karadeniz’de var. Ama tekrar söylüyorum. Yaşadığımız bu afetin yapılaşmayla alakası yok. Buranın coğrafi yapısından kaynaklanan bir hadise.”

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025