Bilim

Germanwatch: En Zengin Ülkeler İklim Krizinden Hiç Olmadığı Kadar Etkileniyor

Germanwatch’ın yeni yayımladığı rapor, iklim kriziyle ilişkili aşırı hava olaylarının sadece Myanmar ve Haiti gibi yoksul ülkeleri değil, dünyanın en zengin ülkelerini de etkilediğini gösteriyor.

Çarşamba günü yayımlanan bir rapor iklim krizinin giderek artan etkilerinin zengin ve yoksul ülkeleri etkilediğini ortaya koyuyor. Her yıl Germanwatch tarafından yayımlanan İklim Risk Endeksi 2020 (Climate Risk Index) ülkeleri, aşırı hava olaylarına karşı savunmasızlıklarına göre sıralıyor.

Rapor iklim kriziyle ilişkili aşırı hava olaylarının sadece Myanmar ve Haiti gibi yoksul ülkeleri değil, dünyanın en zengin ülkelerini de etkilediğini gösteriyor. Özellikle sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi aşırı hava olayları yüksek gelire sahip ülkelerin iklim krizinden hiç olmadıkları kadar etkilenmesine neden oldu. Japonya, 2018 yılında aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ülke olurken, Almanya ve Kanada da en çok etkilenen ilk 10 ülke arasındaydı. Rapor sonuçları, bilim insanlarının iklim kriziyle giderek kötüleştiğini ortaya koyduğu sıcak hava dalgalarının neden olduğu hasarı gösteriyor. Hindistan 2018’de en kötü etkilenen 5., ABD 12., Vietnam ise son 20 yıl içerisinde 6.; Bangladeş son 20 yıl içerisinde 7. ve Fransa da son 20 yıl içerisinde aşırı hava olaylarından en çok etkilenen 15. ülke.

Rapor aynı zamanda Madrid’de 2-13 Aralık tarihleri arasında düzenlenen uluslararası iklim zirvesi COP25’in önemine de atıfta bulunuyor. İklimin etkileri tüm dünyada kalıcı kayıp ve zarara neden olmaya başlamışken, halen daha arazi, kültür ve can kayıplarını telafi edecek özel bir BM iklim finansman mekanizması bulunmuyor. Bu zamana kadar endüstriyelleşmiş ülkeler bunu müzakere etmeyi dahi reddettiler.

Ancak ilk defa COP25’te, iklim bağlantılı kayıp ve zararlar için finansal destek konusu zirvenin gündemine oturmuş durumda. COP25, en yoksul ve en savunmasız ülkeler için bu nedenle büyük önem taşıyor. Devletlerin, iklim krizinden en çok etkilenenlere destek verecek bir anlaşmaya varmaları, en azından bunun gerekliliğini kabul etmeleri, talep ediliyor.

Aksi takdirde, en yoksul ülkeler, iklim değişikliğinin sonuçları ile başa çıkmak için kredi kullanmaya devam edecek. Bu da aşırı borçlanma tehdidi ve zaten hassas olan ekonomilerinin baltalanacağı anlamına geliyor.

İklim Risk Endeksi 2020’ye buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024