İklim İçin Gençlik (Youth For Climate) ekibinin çağrısıyla bir araya gelen gençler, 20 Eylül Cuma günü 18:00’da Maçka Demokrasi parkında bir araya gelerek karar vericilere seslendiler. Pankartları ve sloganlarıyla taleplerini dile getiren, karar vericilere seslerini duyurmak isteyen genç iklim aktivistleri parkta basın bildirisi okudular. İklim İçin Gençlik ekibinin imza kampanyası platformu Change.org’da “Türkiye, karbonsuz bir gelecek için 2030’a kadar kömürden çıksın” talebiyle başlattığı kampanyayı ise bugüne dek 17 binin üzerinde kişi imzaladı ve taleplerini destekledi.
İklim İçin Gençlik ekibinden Güney Deniz Teke, basın açıklamasında, iklim krizi ile mücadele için ülke ve şirketlerin iklim zirvelerinde bir araya geldiğini fakat 29 senede istenilen sonucu hala erişilemediğini, sözlerin tutulmadığını vurguladılar, iklim afetlerinin tehlikelerine değindi:
“Tam 29 senedir bu gidişata bir dur deme amacıyla ülkeler ve şirketler COP aracılığıyla bir araya geliyorlar fakat bu 29 yılda hiçbir sonuç elde edebilmiş değiliz. Dünyaya zarar verme hızımız onu kurtarmak için yaptığımız planlardan hâlâ onlarca kat daha fazla! İşin daha da kötüsü bu milyonlarca dolar harcanarak düzenlenen toplantılarda sürekli daha uzun vadeli vaatler verilmesi ve bu sözlerin asla tutulmaması içler acısı bir durum. İklim krizi etkilerini arttırdıkça daha çok sel, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi afetler meydana geliyor; insanların evleri yıkılıyor, susuz kalıyorlar ve hayatlarını kaybediyorlar. Her yıl ülkelere milyonlarca dolarlık faturalar doğuyor. Eğer gerçekten ihtiyaç olan finansmanlar sağlanırsa kimse bu bedelleri ödemek zorunda kalmaz. Tüm bunları yaşamayabiliriz. Kaderimizi belirlemek kendi ellerimizde.”
Genç iklim aktivistleri, biyoçeşitlilik kaybının ve ormansızlaşmanın etkisiyle geri döndürülemeyecek zararların olduğunun altını çizdiler. “Tutarlı enerji politikalarıyla karbon emisyonu azaltılabilir fakat bunun yanında insanlar olarak neslini tükettiğimiz hayvanları ve bitkileri, yanlış tarım politikalarıyla kuruttuğumuz gölleri ve yeraltı sularını asla geri getiremeyeceğiz” açıklamasında bulunan aktivistler, “Türkiye’de bulunan 240 gölün 186’sı tamamen kurudu ve geri kalanları da risk altında. Biz bu gölleri koruma altına almak yerine Amik Ovası’nda olduğu gibi üzerine havalimanı inşa ediyor, Marmara gölünde olduğu gibi kuruyan alanları tarıma açıyoruz” diyerek Türkiye’deki ekolojik yıkıma da değindiler.
Ve son olarak iklim kriziyle mücadele için kömür başta olmak üzere fosil yakıtlardan çıkılması gerektiğini vurguladılar ve kömürsüz bir gelecek için taleplerini yinelediler: “Israrla fosil yakıtlardan, kömürden vazgeçmiyoruz! Neden? Oysa biliyoruz ki, bugün dünyanın dört bir yanında gördüğümüz ölümcül iklim etkilerine yol açan karbondioksit emisyonlarının %90’ı fosil yakıtların kullanımından kaynaklanıyor. Kömürsüz bir gelecek talebiyle başlattığımız change.org/komurdencikis kampanyamıza destek veren on binlerce insan da bunu biliyor ve gelecekleri için yetkilileri “gerçekten adım atmaya” çağırıyor.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…