Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan genç iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Seren Anaçoğlu ve Ela Naz Birdal yurttaşlardan destek talep etti.
Genç iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Seren Anaçoğlu ve Ela Naz Birdal, Paris İklim Anlaşması’nda yetersiz iklim hedefleri sebebiyle Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtıkları davaya yönelik bir açıklama paylaştı. Yurttaşlardan destek isteyen iklim aktivistleri, dünya genelinde gençler tarafından açılan iklim davalarının arttığını dile getirdi.
“Hukuki Kazançlar, Bir Dönüm Noktası Olarak Yolu Açıyor”
Topluluklar, ekosistemler ve iklim için tarihi zaferler kazandıklarını ifade eden iklim aktivistleri,“Bu hukuki kazançlar iklim aksiyonu erteleme ve eylemsizliğine karşı mücadeleye ve hükümetleri, krizi gerçekten ele alacak iklim planlarını uygulamaya zorlayacak bir dönüm noktası olarak yolu açıyor” dedi.
İklim aktivistlerinin yayımladıkları açıklamada son üç ay içinde dünya genelinde iklim lehine alınan kararlar paylaşıldı. Buna göre;
– Hollanda‘da mahkeme, hükümetlerini emisyon azaltımını hızlandırmaya çağıran vatandaşlar lehine bir karar verdi.
– Amerika Birleşik Devletleri‘nde federal mahkeme, Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) elektrik santrallarından seragazı emisyonlarını düzenlemesi gerektiğine karar verdi.
– Almanya, Fransa, Hindistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Güney Afrika‘da mahkemeler, hükümetlerin vatandaşlarını iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için daha fazlasını yapmaları gerektiğine karar verdi.
– İklim aktivistleri geçtiğimiz sene iklim değişikliği stratejisinin karbon emisyonu azaltımının nasıl sağlanacağının belirtmediğini savunarak meydan okumuşlardı. Geçtiğimiz hafta rekor sıcaklıklarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde Birleşik Krallık‘ta mahkeme, planlama yetkililerinin, Gatwick Havalimanı yakınlarındaki bir petrol kuyusu projesinin onaylanmasında iklim krizine neden olan emisyonların etkisini göz önünde bulundurmaları gerektiğini planlama izninin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesini ve hükümetin seragazı emisyonlarını azaltmak için daha iddialı bir hedef belirlemesi gerektiğine karar verdi.
“Hedeflerin Yetersizliği Geleceğimizi Tehdit Ediyor”
Açıklama metninde, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonların hızla azaltılmasının büyük bir zorunluluk olduğuna vurgu yapılarak, “Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nda sunduğu hedeflerin yetersizliği ise doğrudan geleceğimizi tehdit ediyor” denildi.
Açıklamalarında, diğer ülkelerde mahkemeler tarafından verilen olumlu kararların kendi davaları için de bir örnek teşkil etmesini ve benzer şekilde iklimi koruyan kararların verilmesini umut ettiklerini dile getiren iklim aktivistleri, yurttaşlardan imza desteği talebinde bulundu.