Genç iklim aktivistleri “Vereceğiniz kararlarla bizi bekleyen korkunç bir geleceği ya yaratacaksınız ya da önleyeceksiniz. Bunu belirleyecek güç sizin elinizde” diyerek dünya liderlerine seslendiler.
İsveç’ten Greta Thunberg, Uganda’dan Vanessa Nakate, Polonya’dan Dominika Lasota ve Filipinler’den Mitzi Jonella Tan bir acil durum çağrısı paylaşarak 12 Kasım’a kadar Glasgow’da devam edecek 26. Taraflar Konferansı’na (COP26) katılacak dünya liderlerine seslendiler.
Çağrıda, hükümetlerin seragazı emisyonlarını azaltmaktaki başarısızlığını dünyanın her yerindeki genç insanların “ihanet” olarak tanımladığını belirten iklim aktivistleri bunun şaşılacak bir yorum olmadığı ifade ettiler.
“Kritik 1.5 derece hedefinden kıyamet kadar uzağız ama buna rağmen dört bir yanda hükümetler fosil yakıtlara milyarlar harcayarak bu krize adeta körükle gidiyorlar” denilirken şöyle devam edildi: “Bu bir tatbikat değil. Dünya kırmızı alarmda. Gezegenimiz yıkıma uğrarken milyonlarca kişi büyük acılar çekecek -vereceğiniz kararlarla bizi bekleyen korkunç bir geleceği ya yaratacaksınız ya da önleyeceksiniz. Bunu belirleyecek güç sizin elinizde.”
Bu gezegende yaşayan yurttaşlar olarak liderlerin iklim acil durumuyla yüzleşmesini talep eden aktivistler bunun gelecek yıl veya gelecek ay değil, hemen şimdi gerçekleşmesi çağrısında bulundu.
Aktivistler taleplerini şu şekilde sıraladılar:
“- Kıymetli 1.5 derece hedefine bağlı kalın ve bu hedef için daha önce görülmedik hızla ve etkide yıllık emisyon azaltımlarını gerçekleştirin.
– Fosil yakıtlara yapılan tüm yatırımları sonlandırın, teşvikleri ve yeni projeleri durdurun ve yeni arama ve çıkarma faaliyetlerine son verin.
– Yaratıcı” karbon muhasebesine son verin; bunun için tüm tüketim endekslerinin, tedarik zincirlerinin, uluslararası hava ve deniz taşımacılığının ve biyokütle yakılmasının toplam emisyon değerlerini yayımlayın.
– En savunmasız ülkelere vadedilen 100 milyar doları aktarın ve iklim felaketleri için ek fonlar verin.
– İşçileri ve en savunmasız durumdakileri koruyacak iklim politikalarını hayata geçirin ve her alanda eşitsizliği azaltın.
Bunu hâlâ başarabiliriz. Eğer değişim için hazırsak yaşanabilecek olası en kötü sonuçları önlemek için hâlâ vaktimiz var. Bunun için kararlı ve öngörülü bir liderlik gerekiyor. Ve bir de, muazzam bir cesaret — ama şunu bilin ki, siz o adımı attığınızda arkanızda sizi destekleyen milyarlar olacak.”
Çağrıya buradan destek olabilirsiniz.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…