Ekonomi

Gelişmiş Ülkelerin Yılda 100 Milyar Dolarlık İklim Fonu Taahhüdü 2023’e Kaldı

Gelişmiş ülkelerin iklim fonunu üç yıl geç teslim etmesi güveni sarsabilir.

Yaklaşan COP26 iklim konferansının Başkanı Alok Sharma Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Gelişmiş ülkelerin daha yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesine yardımcı olmak için toplayacağı toplam 500 milyar dolar fon sağlama taahhüdünü üç yıl sonra yerine getirebileceğini ve bunun karşılıklı güvene zarar verdiğini” söyledi.

Zengin ülkeler 2009’da 2020’den itibaren beş yıl boyunca yılda 100 milyar dolar dağıtma sözü verdiler. Ancak bunun nasıl yapılacağına dair Kanada ve Almanya tarafından Birleşmiş Milletler COP26 zirvesi öncesinde hazırlanan bir plan, yıllık hedefin 2023’e kadar karşılanamayacağını ortaya koyuyor.

İklim finansmanı, devletlerden iklim değişikliğini sınırlamaları için daha iddialı taahhütler almayı hedefleyen zirve için çok önemli bir konu.

Sharma, bir basın toplantısında, “Anlaşılır bir şekilde, bu gelişmekte olan ülkeler için derin bir hayal kırıklığı oldu. Bu planı bir araya getirmenin amacı, güveni yeniden inşa etmekti… Ülkelerin bunu yerine getirmesi gerekecek” dedi.

Kanada ve Almanya, 2022’de önemli ilerleme kaydedilmesini beklediklerini ve 2023’te 100 milyar dolarlık yıllık hedefe ulaşılacağından emin olduklarını söyledi.

Çevre grupları 100 milyar doların hiç yeterli olmadığını söylüyor. Önemli bir Afrika iklim müzakerecisi Reuters’e verdiği röportajda, “Afrika ülkeleri finansmanın 2030 itibarıyla 10 kattan fazla artırılarak yılda 1,3 trilyon dolara çıkarılması gerektiğini düşünüyor” dedi.

Planın yazarlarından biri olan Kanada Çevre Bakanı Jonathan Wilkinson, “Hem hafifletme hem de uyum sağlama ile ilgili zorluğun ölçeği, sonunda trilyonlarca dolar gerektirecek bir gerçeklik” dedi.

Wilkinson, bir telefon görüşmesinde özel sektörün daha fazlasını yapacağını, çünkü bu projelerin çoğunun, özellikle yenilenebilir enerji projelerinin, kendi başlarına ekonomik hale geldiğini söyledi.

ActionAid International’ın iklim politikası koordinatörü Teresa Anderson, hedefe ulaşmanın iklim görüşmelerinde “güven inşa etmek için gereken minimum çaba” olduğunu ifade etti.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Değişikliği Arktik Tundrasını Karbon Kaynağına Dönüştürdü

İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…

24 Ocak 2025

COP30 Başkanı: “ABD’nin Paris Anlaşmasından Çıkması Finans Hedeflerini Karmaşıklaştırıyor”

Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…

24 Ocak 2025

Gelişmekte olan Ülkelerin İklim Finansmanı İhtiyaçları COP30’da Ön Plana Çıkacak

Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…

24 Ocak 2025

IEA: “Korumacı Adımlar Temiz Enerjideki Büyümeyi Yavaşlatabilir”

Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…

23 Ocak 2025

BM Genel Sekreteri Guterres: “Fosil Yakıt Çağının Sonu Kaçınılmaz”

António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…

23 Ocak 2025

AB’de Güneşten Elektrik Üretimi Kömürü İlk Kez Geçti!

Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…

23 Ocak 2025