;
COP27 Politika

Gelişmekte Olan Ülkelerin Talepleri Çok Net: Kayıp ve Zarar Mekanizması Finansmanını Kurun

kayıp ve zarar

Gelişmekte olan ülkeler, COP27’nin kayıp ve zarar mekanizması finansmanı oluşturulmadan sonlanması durumunda başarısız bir zirve olacağını duyurdu.

Gelişmekte olan ülkeler, kendilerine kayıp ve hasar için ödeme yapacak bir finansman mekanizması oluşturmak için Mısır’da anlaşmaya varılmasını talep etti.

Pakistan’ın İklim Değişikliği Bakanı ve G77’yi temsil eden Sherry Rehman, müzakerelerin “çok önemli bir anda” olduğunu söyledi. G77, gelişmekte olan 77 Birleşmiş Milletler üyesinin ortak ekonomik çıkarlarını korumak ve müzakere güçlerini artırmak amacıyla kurduğu bir grup.

Rehman, ortak zemin bulunması ve bu hafta siyasi bir karar alınması gerektiğini söyledi.

“Bize, bir uluslar topluluğu olarak bunu ileriye götürmeye istekli olduğunuza dair siyasi bir mesaj verin diyoruz” dedi.

Ancak, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız ülkelerin zirveden çekilmeleri kararı için daha erken olduğunu söyledi: “Müzakerelerin yoğunlaştığı bir andayız o nedenle terk etmek istemiyorum. Konuyu çözmeye çalışıyoruz.”

Rehman, bu yıl Pakistan’ın yaşanabilir topraklarının üçte birini sular altında bırakarak 33 milyon insanı etkileyen sellere değinerek, “Pakistan’da yaşananlar Pakistan’da kalmayacak. Kapımıza kadar gelen o distopya herkesin başına gelecek” şeklinde konuştu.

Bunu bir iklim adaleti sorunu olarak gördüklerini aktaran Rehman, “Birçok insanın karşı karşıya olduğu savunmasız olma durumu bir ölüm cezası haline gelmemeli” diye konuştu.

G77 ülkeleri ve Çin, COP27’nin kayıp ve zarar mekanizması finansmanı oluşturulmadan sonlanması durumunda başarısız bir zirve olarak anılacağını duyurdu.

“Somut Kanıtlara İhtiyacımız Var”

Antigua ve Barbuda Çevre Bakanı ve Küçük Ada Devletleri İttifakı Başkanı Molwyn Joseph ise, kayıp ve hasar konusunda ilerlemeye yönelik siyasi iradenin “somut kanıtlarla gösterilmesi gerektiğini” söyledi.

Joseph, Şarm El-Şeyh’te ilk adım olarak bir finansman mekanizması kurma kararı çıkmasını istiyor, bunun nasıl finanse edileceğine dair kararlar daha sonra alınacak.

“Açıkçası isteksizliği anlamıyorum. Bu COP’ta harap olmuş ülkeler için ilk tohumu ekme ve fonu kurma fırsatına sahibiz. Sonrasında fon için finansal akışları belirleyebiliriz” dedi.

Süreçte isteksiz davranan ülkelerin ismini vermeyen Joseph, “Bence bu konuda çok uzun süredir bir tür atalet var” diye konuştu.