İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne karşı İzmir Barosu, Doğa Derneği ve EGEÇEP ile birlikte açılan dava sonuçlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı iptal edildi.
Doğa Derneği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne karşı İzmir Barosu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile açtıkları davanın sonuçlandığını duyurdu. Duyuruda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının iptal edildiği bilgisine yer verildi.
Yapılan açıklamada, “Mahkeme, Gediz Deltası’ndaki doğayı ve türleri koruyarak davayı lehimize karara bağladı. Söz konusu bölge Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) kapsamında kesin korunacak türler listesinde yer alan Uzunbacak kuşunun yuvalama alanı. Mahmuzlu kızkuşu, Gümüş yağmurcun, Çayır incirkuşu ve Yalıçapkını gibi birçok tür yine bu bölgede yaşamını sürdürüyor” denilerek kararın, Gediz Deltası’ndaki binlerce yıldır yaşayan türlerin korunması adına büyük bir zafer olduğu vurgulandı.
“Gediz Deltası Korunması Gereken Hassas Bir Alan”
İzmir Barosu’ndan yapılan açıklamada ise İzmir 7. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararında şu gerekçelerin öne çıktığı aktarıldı:
- “Gediz Deltası’nın jeolojik, çevresel ve biyolojik açıdan korunması gereken hassas bir alan olduğu,
- Alanın uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan türlere ev sahipliği yaptığı,
- Projenin ekosistem ve çevreye olası zararlarının yeterince değerlendirilmediği,
- Jeotermal suyun zararlı maddelerinin tarım topraklarına etkisi hakkında bilgi eksikliği,
- Hukuka aykırı olduğu açık olan projenin, uygulanması durumunda telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği.”