Bilim

Geçtiğimiz Eylül En Sıcak Eylül Ayı Olarak Kayıtlara Geçti

ECMWF Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden (ECMWF Copernicus Climate Change Service) bilim insanları, 2020 Eylül ayının, küresel ölçekte en sıcak eylül ayı olarak tarihe geçen 2019’daki Eylül ayına kıyasla 0,05°C daha sıcak olduğunu ortaya koydu. Bu durum geçtiğimiz ayın, yaşanmış en sıcak Eylül ayı olduğu anlamına geliyor. Uzmanlar aynı zamanda, Sibirya Arktik bölgesindeki sıcaklıkların ortalamanın oldukça üzerinde seyrettiğini belirtirken, Kuzey Kutbu deniz buzunun, uydu kayıtları alınmaya başladığından bu yana ikinci en düşük seviyesine gerilediğini ifade etti.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (Copernicus Climate Change Service, C3S), 2020 Eylül ayının, küresel ölçekte en sıcak olarak tarihe geçen herhangi bir Eylül ayına kıyasla daha sıcak gerçekleştiğini kamuoyuyla paylaştı. C3S’in yaptığı analiz, ortalama Eylül ayı sıcaklıklarının, standart otuz yıllık klimatolojik referans dönemine (1981-2010) kıyasla 0,63ºC yüksek olduğunu gösteriyor. Bu durum, Eylül 2020’nin en sıcak olarak kayıtlara geçen 2019 Eylül ayına kıyasla 0,05°C daha sıcak olduğuna işaret ediyor. Veriler aynı zamanda geçtiğimiz eylül ayının, ikinci en sıcak eylül ayı olarak belirlenen 2016 yılından 0,08°C daha sıcak olduğunu gösteriyor. C3S, Avrupa Komisyonu adına Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) tarafından uygulanıyor, küresel ölçekte ve Avrupa genelinde iklim koşullarını sistematik şekilde izliyor.

Avrupa genelinde Eylül ayı ortalama sıcaklıkları, bir önceki en sıcak Eylül ayı olan 2018’in Eylül ayına kıyasla yaklaşık 0,2°C daha sıcak seyrederek rekor derecede yükseldi. Kıtanın büyük bölümü, özellikle Güneydoğu Avrupa, Eylül ayında ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşadı.

C3S bilim insanları ayrıca, bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl olan 2016 ile 2020 yıllarının, yılın başından bugüne kadar kaydedilmiş rakamlar açısından benzerlik gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu durum, belirtilen iki yılın 1 Ocak ile 30 Eylül arasındaki ortalama küresel sıcaklık anomalileri arasındaki sapmanın az olduğuna işaret ediyor. 2020, aynı dönem için 2019’dan daha sıcak gerçekleşti. La Niña gibi iklim olayları, 2020’nin en sıcak yıl rekorunu kırıp kırmayacağında belirleyici olacak.

Sibirya Arktik bölgesindeki sıcaklıklar, ilkbaharın başından bu yana farklı bölgelerdeki sıcak hava dalgalarının etkisiyle Eylül ayında ortalamanın üzerinde seyretmeyi sürdürdü. Sibirya ve Kuzey Kutbu’nda yıllık büyük ölçekli sıcaklık dalgalanmaları yaşanmasına rağmen, bu yıl gözlemlenen göreceli sıcaklık, büyüklüğü ve sürekliliği açısından olağandışı olarak değerlendiriliyor.

C3S aynı zamanda aylık bazda deniz buzundaki değişimleri izliyor ve topladığı veriler, Eylül ayı ortalama Arktik deniz buzu boyutunun Eylül 2012’den sonra kaydedilen ikinci en düşük boyutta olduğunu doğruluyor. Kuzey Kutbu’nda, deniz buzu yayılımı, uydu gözlemlerinin başladığı 1979’dan beri önemli ölçüde azaldı. Bu eğilim yılın tüm aylarında, özellikle buz örtüsünün yıllık en düşük boyuta gerilediği Eylül ayında görülebiliyor. İklimsel etmenler nedeniyle, yıllık deniz buzunun tipik döngüsü ilkbaharın başından yaz sonuna kadar düşüşü içeriyor. Genellikle Eylül ayında deniz buzu, yıl içindeki minimum boyutuna ulaşıyor ve sonrasında artarak Mart ayında tekrar en yüksek seviyesine ulaşıyor.

ECMWF Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo “2020 yılında ortalamanın üzerinde sıcaklıkların kaydedildiği Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzu boyutunda ani düşüş yaşandı. Bu bölgede Haziran ve Temmuz aylarında alışılmadık derecede hızlı şekilde yaşanan düşüş, minimum deniz buzu miktarının bu yıl önemli ölçüde gerilemesiyle sonuçlandı. 2020’de yaşanan rekor seviyedeki sıcaklık ve Arktik deniz buzunun azalması birlikte ele alındığında, dünyanın herhangi bir yerinden daha hızlı ısınan bu bölgede gelişkin ve kapsamlı izleme mekanizmaların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.

C3S, küresel yüzey hava sıcaklığı ve diğer iklim değişkenlerinde gözlemlenen değişiklikleri raporlayan aylık iklim bültenleri yayımlıyor. Paylaşılan bulguların tamamı, dünyanın dört bir yanındaki uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından milyarlarca sayıda ölçümü değerlendiren bilgisayarın gerçekleştirdiği analizlere dayanıyor.

Eylül 2020 Yüzey Hava Sıcaklıkları:

  • Küresel ölçekte ve Avrupa genelinde Eylül 2020 ayı, kaydedilen en sıcak Eylül ayı oldu ve 2020 Eylül ayı küresel ölçekte en sıcak olarak tarihe geçen 2019’daki Eylül ayına kıyasla 0,05°C daha sıcak olarak gerçekleşti.
  • Kuzey Sibirya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Avustralya’nın bazı bölgelerini de içeren dünyanın birçok bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın oldukça üzerinde seyretti.
  • Devam eden La Niña iklim olayı, Pasifik Okyanusu’nun doğu ekvator bölümünde ortalamanın altında soğuk hava koşulları yaşanmasına sebep oldu.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025