Rocky Mountain Enstitüsü’nün yeni bir araştırmasına göre iç mekanlardaki gazlı ocaklar, dışarıya göre hava kalitesini, iki ila beş kat arasında daha kirli hale getiriyor. Nitrojen dioksit, karbon monoksit ve karbondioksit gibi birçok zararlı gaz salınmasına neden oluyor.
Yeni bir araştırma doğalgaz gibi fosil yakıtlarla çalışan ocakların iç mekan hava kalitesini, dışarıya göre iki ila beş kat daha kirli hale getirdiğini gösteriyor.
Bu risklere rağmen, iç mekan hava kalitesi için bir standart belirlemede yetersiz kalındı. Salgın nedeniyle insanların iç mekanlarda daha çok vakit geçirmesi ve daha fazla yemek pişirmesiyle bu sorunun artması çok muhtemel.
Rocky Mountain Enstitüsü ve birkaç çevre savunma grubunun gerçekleştirdiği çalışma, dış mekanda olsa yasal olmayan seviyelerde hava kirliliğine neden olan fosil yakıtlarla çalışan ocakların binlerce ABD’liyi etkilediğini ortaya koyuyor.
Raporun başyazarlarından Brady Seals, “Sorun uzun zamandır bilinmesine rağmen çok az dikkat çekti. Her nasılsa, evin içinde havalandırılmayan bir yanma cihazının kullanılmasına alıştık” dedi.
ABD’de hanelerin yaklaşık üçte biri pişirmek için, bütün ocakların saçtığı parçacıkların yanı sıra, nitrojen dioksit ve karbondioksit salan doğalgaz kullanıyor. Eski ve bakımsız ocaklar havayı daha da fazla kirletiyor.
Nitrojen dioksite maruz kalınan kısa süre küçük miktarlarda artsa dahi çocuklarda astım riskini artırıyor. Bir analize göre gaz ile çalışan ocakların olduğu evlerdeki çocuklar %42 oranında daha fazla astım semptomları gösterme riskiyle karşı karşıya. Avustralya’da yapılan başka bir araştırma ise çocukluk astımlarının %12.3’ünün gazlı ocaklardan kaynaklandığını söylüyor.
Nitrojen dioksit ayrıca kronik obstrüktif akciğer hastalığını daha da kötüleştirdiği gibi kalp problemleri, diyabet ve kanserle de ilişkili olabilir.
Karbon monoksit zehirlenmesi ise baş ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ve ölüme neden olabilir.
Rapora göre, en iyi çözüm yolu elektrikli ocaklara geçmek. Ancak gazlı ocakların olduğu haneler camları daha sık açabilir, davlumbaz ve HEPA filtreli bir havalandırma kullanabilir ve karbondioksit detektörü taktırabilir.
Sosyal Sorumluluk için Fizikçiler (PSR) üyesi patolog Dr Robert Gould, “Ev içi kirlilik yoksul ve marjinalize edilmiş grupları daha çok etkiliyor çünkü bu gruplar cıva, kurşun, otobanlara ve endüstriyel tesislere de daha çok maruz kalıyorlar. Bu yatırımları yapmamız lazım çünkü özellikle daha savunmasız olan grupları korumalıyız” diyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…