WWF-Türkiye’nin Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi işbirliği ile gerçekleştireceği “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri” AB projesi, hem kaynağında ayrıştırılmış atığın toplanmasıyla verimlilik sağlamak hem de geri dönüşüm işçilerini kayıtlı sisteme dahil ederek yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek için yola çıkıyor.
WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi işbirliği ile gerçekleştireceği “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri” başlıklı üç yıllık AB projesi başlıyor. Proje kapsamında bir mobil yazılım ile Şahinbey’deki geri dönüşüm işçilerinin apartman ve sitelerden atıkları randevuyla teslim almaları ve bu sayede bir yandan kaynağında ayrıştırılmış atığın toplanmasıyla verimliliğin artırılması bir yandan da geri dönüşüm işçileri kayıtlı sisteme dahil edilerek yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.
Doğa ve İnsan için Dönüşüm çağrısıyla yola çıkılan projenin tanıtım toplantısı WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula, Şahinbey Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Müdürü Mehmet Dinli, geri dönüşüm işçilerinin temsilcileri, yerel STK’lar, kamu kurumları ve uluslararası kuruluşların katılımıyla gerçekleşti. Proje kapsamında, geri dönüşüm ve toplumsal eşitlik gibi başlıklarda çalışan yerel sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi ve oluşturulan iş modelinin diğer belediyelere ve Türkiye geneline yayılması hedefleniyor.
Şahinbey Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Müdürü Mehmet Dinli, tanıtım toplantısında konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında geri dönüşümde çok önemli mesafeler kat eden Şahinbey Belediyesi, bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda bu çerçevede Türkiye’de bir ilk olan Bankam Atık projesini hayata geçirdik, vatandaşlarımıza getirdikleri atıklar karşılığında hediyeler verdik. Proje başarılı oldu, şimdiden 10 Bankam Atık noktasına ulaştık. Şimdi de dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan geri dönüşüm işçilerinin daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için yine Türkiye’de ilk olacak bir proje başlatıyoruz. Proje sayesinde bu arkadaşlar daha iyi şartlarda, daha sağlıklı koşullarda çalışabilecekler, bir yandan da mesleki statü ve itibarlarını artıracağız.”
WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ise geri dönüşüm işçilerinin plastik ve zararlı atıkların doğaya karışmasını önleyerek doğa koruma adına çok önemli bir iş yaptıklarının altını çizdi. Kula, “Hanelerden çıkan ambalaj atıklarının en az yarısını geri dönüşüm işçilerinin toplayarak ekonomiye kazandırdıkları tahmin ediliyor. Aksi takdirde en iyi ihtimalle toprağa gömülecek, başka bir ihtimal de doğayı kirletecek. Bu atıkların toplanmasının önemini ne kadar vurgulasam azdır. Bu alanda çalışan herkesin daha insani koşullarda yaşamalarına ve çalışmalarına bir katkımız olursa ne mutlu bize. Hedefimiz burada oluşturacağımız iş modelini başka Belediyelere ve tüm Türkiye’ye taşımak.”