COP27

Gaz ve Petrol Kaynaklı Emisyonlar Üreticilerinin İddia Ettiğinden 3 Kat Daha Fazla

Yeni veriler, dünyanın dört bir yanındaki petrol ve gaz tesislerinden kaynaklanan seragazı emisyonlarının, üreticilerinin iddia ettiğinden yaklaşık üç kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Karbondioksit ve diğer gazların gerçek seviyelerini kaynağında ölçen bir proje olan Climate Trace, Çarşamba günü dünyadaki en büyük 50 seragazı kaynağının yarısının petrol ve gaz sahaları ve üretim tesisleri olduğunu gösteren yeni bir rapor yayımladı.

Karbondioksitten yaklaşık 80 kat daha güçlü bir seragazı olan metan gazının atmosferik seviyeleri son yıllarda güçlü bir şekilde yükseliyor, ancak ülkelerin bildirdiği gaz emisyonlarının gerçek oranlardan çok daha düşük olduğu bulundu. Birçok ülke/tesis emisyonlarını eksik bildiriyor.

Climate Trace koalisyonunun kurucu üyesi olan ABD eski başkan yardımcısı Al Gore’a göre, emisyonların “şok edici” eksik raporlanması, iklim kriziyle mücadelede büyük bir sorun.

Gore, Mısır’daki COP27’de Guardian’a “Yalnızca ölçebildiğimiz şeyi yönetebiliriz” dedi.

BM sistemi altında, ülkeler kendi sera gazı emisyonlarını bildirmekten sorumlu. Gore konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kendi kendini raporlama çerçevesinde bazı doğal güvenlik açıkları olduğunu ve bazı aktörlerin bu açıktan yararlandığını söyledi.

Gore, Suudi Arabistan örneğini verdi: “Suudi Arabistan petrol ve gaz üretim emisyonlarını bildirdi. Bunları ampirik olarak ölçtük ve emisyonların rapor edilenlerden daha büyük olduğu konusunda bulduk. Burada bir hata yapmış olabilirler mi? Belki. Ancak bence yapmadılar.”

Climate Trace, dünyadaki emisyon kaynaklarının net bir resmini oluşturmak ve emisyonları izlemek için uydulardan, sensörlerden ve diğer kaynaklardan elde edilen kanıtları kullanıyor. Grubun veri tabanı, bir avuç devlet dışında tüm dünya ülkelerini kapsayan Paris Anlaşması’na taraf olan tüm ülkelerin 2015’ten 2021’e kadar emisyon bilgilerini kapsıyor.

Bu ülkelerden hiçbiri henüz 2021 için seragazlarının tam bir hesabını BM’ye sunmadı. 52 ülke ise son 10 yılı kapsayan herhangi bir emisyon envanteri paylaşmadı.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025