Fransa’nın Biarritz kentinde gerçekleşen ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada‘dan oluşan G7 Zirvesi 26 Ağustos’ta sona erdi. Zirvenin çıktısı olarak liderlerin bir sayfalık bir bildiri yayınlama konusunda uzlaştığı belirtiliyor. Ancak bu bildiride iklim değişikliğine hiç yer verilmemesi dikkat çekiyor.
26 Ağustos’ta ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’nın katılımıyla gerçekleştirilen G7 zirvesine ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yayımlanan basın bülteninde, çoğu insanın okumayacağı tipik bir “12 sayfalık” ve “teknik” bir bildiri yerine, G7 liderleri tarafından kabul edilen bir sayfalık ortak bildirinin yayınlanmasına karar verdiklerini söylüyor. Bu bildiride iklim değişikliğine hiç yer verilmemesi ise dikkat çekiyor. Zirvenin resmi belgeleri arasında yer alan üç sayfalık “İklim, Biyoçeşitlilik ve Çevre” özet raporunda ise iklim değişikliğinin insan ve çevre üzerinde yarattığı tehditlere dair bilgiler yer alırken ülkelerin ne gibi adımlar atacağına dair detaylı bilginin eksikliği ve “iklim” kelimesinin dahi geçmiyor oluşu göze çarpıyor. “Başkanlığın, bilimin acil bir eylem planının gerekliliğine dair güçlü kanıtlar sağladığını vurguladığı” belirtilse de metinde somut adımlar yer almıyor.
Zirvenin iklim değişikliği ve çevreye dair genel çıktıları ise şu şekilde:
– İngiltere, Almanya ve Fransa, Birleşmiş Milletler (BM) Yeşil İklim Fonu’na (GCF) katkılarını iki katına çıkaracaklarını açıkladı.
– 23 Eylül’de yapılacak BM İklim Zirvesi’ne genç nesli arkalarına alarak başlayacaklarını söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Paris Anlaşması’nın artık yeterli olmadığını ve G7 ülkelerinin örnek olacak şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
– Macron, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile iki gün önce gerçekleştirdiği basın toplantısında Amazonlar için iki aşamalı bir eylem planı açıkladı:
– Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sahraaltı Afrika ülkelerine Amazon yağmur ormanlarındakine benzer ölçekteki yangınlarla mücadele edebilmelerine yardımcı olmak için uluslararası bir kampanya yürütmeyi düşündüğünü söyledi. Macron, G7 Zirvesi’nin son gününde sosyal medya hesabından “Ormanlar, Sahraaltı Afrika’da da yanıyor. Amazon ormanları için açıkladığımıza benzer bir girişimi başlatma olasılığını inceliyoruz” açıklamasında bulundu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…