Politika

G7 Zirvesi’nin Ardından: İklim Değişikliğine Dair Somut Adımlar Eksik

Fransa’nın Biarritz kentinde gerçekleşen ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada‘dan oluşan G7 Zirvesi 26 Ağustos’ta sona erdi. Zirvenin çıktısı olarak liderlerin bir sayfalık bir bildiri yayınlama konusunda uzlaştığı belirtiliyor. Ancak bu bildiride iklim değişikliğine hiç yer verilmemesi dikkat çekiyor.

26 Ağustos’ta ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’nın katılımıyla gerçekleştirilen G7 zirvesine ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yayımlanan basın bülteninde, çoğu insanın okumayacağı tipik bir “12 sayfalık” ve “teknik” bir bildiri yerine, G7 liderleri tarafından kabul edilen bir sayfalık ortak bildirinin yayınlanmasına karar verdiklerini söylüyor. Bu bildiride iklim değişikliğine hiç yer verilmemesi ise dikkat çekiyor. Zirvenin resmi belgeleri arasında yer alan üç sayfalık “İklim, Biyoçeşitlilik ve Çevre” özet raporunda ise iklim değişikliğinin insan ve çevre üzerinde yarattığı tehditlere dair bilgiler yer alırken ülkelerin ne gibi adımlar atacağına dair detaylı bilginin eksikliği ve “iklim” kelimesinin dahi geçmiyor oluşu göze çarpıyor. “Başkanlığın, bilimin acil bir eylem planının gerekliliğine dair güçlü kanıtlar sağladığını vurguladığı” belirtilse de metinde somut adımlar yer almıyor.

Zirvenin iklim değişikliği ve çevreye dair genel çıktıları ise şu şekilde:

İngiltere, Almanya ve Fransa, Birleşmiş Milletler (BM) Yeşil İklim Fonu’na (GCF) katkılarını iki katına çıkaracaklarını açıkladı.

– 23 Eylül’de yapılacak BM İklim Zirvesi’ne genç nesli arkalarına alarak başlayacaklarını söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Paris Anlaşması’nın artık yeterli olmadığını ve G7 ülkelerinin örnek olacak şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

– Macron, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile iki gün önce gerçekleştirdiği basın toplantısında Amazonlar için iki aşamalı bir eylem planı açıkladı:

  • Orman yangınlarını durdurmak için G7 ülkelerinin derhal 20 milyon dolar destek sağlaması ve destek talebinde bulunan ülkeler için yangınları söndürmeye yardımcı olacak askeri güçlerin konuşlandırılması.
  • BM Zirvesi’nde G7 ülkeleri ile Amazon ormanlarının bulunduğu ülkelerde yangınların önlenmesi ve ağaçlandırmayı destekleyen projelere yönelik bir ittifakın oluşturulması konusunun görüşülmesi.

– Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sahraaltı Afrika ülkelerine Amazon yağmur ormanlarındakine benzer ölçekteki yangınlarla mücadele edebilmelerine yardımcı olmak için uluslararası bir kampanya yürütmeyi düşündüğünü söyledi. Macron, G7 Zirvesi’nin son gününde sosyal medya hesabından “Ormanlar, Sahraaltı Afrika’da da yanıyor. Amazon ormanları için açıkladığımıza benzer bir girişimi başlatma olasılığını inceliyoruz” açıklamasında bulundu.

Paylaş

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024