Ekonomi

G7 Ülkeleri İklim Finansmanını Artırmayı Kabul Etti

İngiltere’de gerçekleşen zirvede G7 liderleri, küresel ısınmanın sonuçlarından daha kötü etkilenen gelişmekte olan ülkelere yılda 100 milyar dolarlık gecikmiş bir harcama taahhüdünü yerine getirmek için katkılarını artırma konusunda anlaştılar.

G7 liderleri, zengin ülkelerin daha yoksul ülkelerin karbon emisyonlarını azaltmalarına ve küresel ısınmayla başa çıkmalarına yardımcı olması için yılda 100 milyar dolarlık gecikmiş bir harcama taahhüdüne dair katkılarını artırma konusunda anlaştılar, ancak yalnızca iki ülke daha fazla nakit vaadinde bulundu.

Gelişmekte olan ülkeler altyapı finansmanını hızlandırmaya ve yenilenebilir ve sürdürülebilir teknolojiye geçişe yardımcı olacak planların yanı sıra, dünyanın en büyük yedi gelişmiş ekonomisi, iklim finansmanı hedefini bir kez daha karşılama sözü verdi.

Ancak iklim grupları, zirvenin nihai bildirisinde verilen sözün ayrıntıdan yoksun olduğunu ve gelişmiş ülkelerin mali taahhütlerinde daha iddialı olmaları gerektiğini söyledi.

Bildiride, yedi ülke -ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya – “2025 itibarıyla kamu ve özel kaynaklardan ortaklaşa yılda 100 milyar doları harekete geçirme” taahhütlerini yinelediler.

Zirve sona erdikten sonra Kanada, önümüzdeki beş yıl içinde iklim finansmanı taahhüdünü ikiye katlayarak 4,4 milyar dolara çıkaracağını; Almanya ise en geç 2025 itibarıyla yılda 2,5 milyar ila 7,26 milyar dolar artıracağını söyledi.

Güneybatı İngiltere’deki zirvede liderler, Çin’in dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkeler arasında artan etkisine karşı koymaya çalışmak için açık bir baskı yaptı. Liderler, Pekin’in multi-trilyon dolarlık Kuşak ve Yol girişimine bir rakip oluşturma isteklerinin sinyallerini verdi, ancak ayrıntılar azdı.

Carbis Bay’deki toplantının ev sahibi Johnson, düzenlediği basın toplantısında gelişmiş ülkelerin daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Zirve sona erdiğinde Johnson, “G7 ülkeleri küresel karbon emisyonlarının %20’sini oluşturuyor ve bu hafta sonu eylemin bizimle başlaması gerektiği konusunda nettik. G7 ülkelerinin her birinin iklim değişikliğine katkılarını ortadan kaldırma sözü vermesi harika olsa da, bunu mümkün olduğunca çabuk başardığımızdan emin olmamız ve aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere yardım ederek yapmamız gerekiyor” dedi.

Gecikmiş Taahhüt

Bazı yeşil gruplar iklim vaatlerinden etkilenmedi.

Savunuculuk örgütleri için bir şemsiye grup olan Climate Action Network’ün direktörü Catherine Pettengell, G7’nin iklim finansmanı konusunda somut taahhütler üzerinde anlaşmaya varma zorluğunun üstesinden gelemediğini söyledi.

Gelişmiş ülkeler, birçoğu yükselen deniz seviyeleri, fırtınalar ve iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği kuraklıklarla boğuşan yoksul ülkelere iklim finansmanı için her yıl 2020 yılına kadar 100 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul etmişti ancak bu hedef karşılanmadı.

G7 ayrıca 2021’in “gezegenimiz için bir dönüm noktası” olması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada seragazı emisyonlarını azaltma ve 1,5 derece küresel ısınma eşiğini ulaşılabilir tutma çabalarının hızlandırılması gereksinimine de dikkat çekildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G7 liderlerinin kömürü aşamalı olarak bırakma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Bildiride “Ulusal Katkı Beyanları (NDC) ve net sıfır taahhüdümüzle tutarlı olarak, kömür kapasitesinden çıkışı daha da hızlandıran teknolojileri ve politikaları hızla artırmayı taahhüt ediyoruz” ifadesi yer aldı.

Ayrıca, sert iklim politikaları nedeniyle şirketlerin ucuza kirletmeye devam edebilecekleri bölgelere taşınma riski ile mücadele için birlikte çalışma sözü verildi.

Ancak, kömürün aşamalı olarak kaldırılmasından elektrikli araçlara geçişe kadar her konuda belirli önlemler alınmadığı için emisyonları nasıl azaltacaklarına dair çok az ayrıntı bulunuyor.

Pettengell, liderlerin iklim değişikliğinin önemini kabul etmelerinin cesaret verici olduğunu, ancak sözlerinin, fosil yakıt geliştirme sübvansiyonlarının kesilmesi ve yeni petrol ve doğalgaz sahaları gibi projelere yapılan yatırımların sona erdirilmesi konusunda belirli eylemlerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İngiliz çevreci David Attenborough da politikacıları harekete geçmeye çağırdı. Toplantıya ithaf eden kaydedilmiş bir videosunda “Gezegenimize neler olduğunu ve bu 10 yıl boyunca yapmamız gereken birçok şeyi biliyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele artık bilimsel veya teknolojik olduğu kadar siyasi ve iletişimsel bir zorluk. Bunu zamanında ele alacak becerilere sahibiz, tek ihtiyacımız olan bunu yapacak küresel irade” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024