Ekonomi

G7 Şirketleri Küresel İklim Hedefinin Gerisinde Kaldı

Kâr amacı gütmeyen bilgilendirme platformu CDP ve küresel yönetim danışmanlığı Oliver Wyman, G7 ekonomilerindeki şirketlerin, mevcut kurumsal emisyonları azaltma taahhütlerine bakılırsa, Paris Anlaşması hedeflerini karşılayamadıklarını duyurdu.

Küresel Paris Anlaşması’na göre ülkeler, seragazı emisyonlarını küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlayacak kadar hızlı bir şekilde kesmeyi ve bu artışı 1.5 derecenin altında tutmayı hedefliyor. Böylece, bilim insanlarının öngördüğü etkilerden bazıları önlenebilecek. G7 ülkelerindeki şirketler ise tam tersi bir istikamette.

CDP ve Oliver Wyman’ın analizi; İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD’den oluşan G7 genelinde, kurumsal emisyon hedeflerinin genel olarak 2,7 derecelik bir ısınma yörüngesinde seyrettiğini gösterdi.

CDP Sermaye Piyasaları Küresel Direktörü Laurent Babikian yaptığı açıklamada, “Dünyanın en gelişmiş ekonomileri bir yana, ülke endüstrilerinin bu derece az iddialı olması kabul edilemez” dedi.

Babikian, “Momentum giderek artıyor, ancak COP27 yaklaşırken 1.5 derece hedefini daha güçlü bir şekilde ele almalıyız” diye ekledi.

ABD ve Kanada firmalarının toplam emisyonlarının, küresel ısınmayı sırasıyla 2,8 derece ve 3,1 derece ile sınırlayacak karbonsuzlaşma hızına uyduğu görülüyor.

Yapılan çalışma, bunun “büyük ölçüde şirketlerin hedeflerden ziyade tamamen eksiklerine odaklanmasının sonucu olduğunu” belirtiyor. Bu hedeflerden yoksun bir durum.

Çalışmaya göre, Almanya ve İtalya’daki firmalar G7’de emisyonları azaltmak için en iddialı hedeflere sahip çünkü bu şirketler ortalama olarak 2,2 derecelik bir ısınma ile uyumlu. Fransa 2,3 derecelik, Birleşik Krallık ise 2,6 derecelik bir ısınma patikasında.

Oliver Wyman’ın Finansal Hizmetler Ortağı James Davis, “Analiz, şirketler arasında hedeflerine ulaşma konusundaki iddia ve isteklilikteki büyük farklılıkları ve en iyi uygulamaları daha hızlı ve daha fazla yaymaya yönelik acil ihtiyacı vurguluyor” dedi.

Yaklaşık 200 ülke, kuraklık, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının etkisini gösterdiği yaz aylarından sonra Kasım ayında Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinde bir araya gelecek.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024