Ekonomi

G7, İklim Riski Raporlamasını Zorunlu Hale Getiriyor

G7 ülkeleri banka ve şirketlerin iklime yönelik riskleri açıklamasını zorunlu hale getiriyor.

G7 ülkeleri, bankaların ve şirketlerin iklimle ilgili riskleri açıklama hamlesini desteklediler. Bu, finansal sistemi iklim değişikliğinin yaratacağı şoklardan koruma çabaları için hayati önem taşıyan bir önlem olarak görülüyor.

Londra’da toplanan G7 maliye bakanları, şirketlerin iklim ve çevre üzerindeki etkilerini ölçmek için daha fazla koordinasyon çağrısında bulunurken, farklı yaklaşımlar benimsenmesinin sorun yaratabileceği üzerinde duruluyor.

İki günlük görüşmelerden sonra yayımlanan nihai bir bildiride, “Piyasa katılımcıları için tutarlı ve karar verme açısından yararlı bilgiler sağlayan iklimle ilgili zorunlu finansal beyanları destekliyoruz” denildi.

Bildiride, büyük ekonomiler tarafından net sıfır emisyona ulaşmak için artan sayıdaki taahhütlerle birlikte bu raporlamaların, “ihtiyaç duyulan trilyonlarca dolarlık özel sektör finansmanını harekete geçirmeye ve net sıfır taahhütlerimizi yerine getirmek için hükümet politikasını güçlendirmeye yardımcı olacağı” ifade edildi.

Merkez bankaları ve diğer mali düzenleyiciler, kendi bölgelerindeki işletmelerin iklim riskine ne kadar maruz kaldığına ve faaliyetlerinin ne kadar çevre dostu veya olmadığına dair güvenilir veri eksikliğinden şikayet ediyor.

Fransa gibi bazı yargı bölgeleri bu tür raporlamayı zorunlu hale getirmiş olsa da, bu tür veriler artık çoğunlukla gönüllü olarak toplanıyor.

Zorunlu raporlamaya yönelik baskı, daha geniş G20 ülkeleri grubu tarafından tartışılıyor ve bazıları, 1 Kasım’da Glasgow’da başlayacak olan BM İklim Değişikliği Konferansı’na kadar bu konuda uluslararası bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyor.

G7 bildirisi, zorunlu açıklamaların İklimle İlgili Finansal Beyanlar Görev Gücü’nün (TCFD) mevcut tavsiyelerine göre yapılması gerektiğini belirtti.

Paylaş
Etiketler: G20G7TCFD

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024