G7 ülkeleri banka ve şirketlerin iklime yönelik riskleri açıklamasını zorunlu hale getiriyor.
G7 ülkeleri, bankaların ve şirketlerin iklimle ilgili riskleri açıklama hamlesini desteklediler. Bu, finansal sistemi iklim değişikliğinin yaratacağı şoklardan koruma çabaları için hayati önem taşıyan bir önlem olarak görülüyor.
Londra’da toplanan G7 maliye bakanları, şirketlerin iklim ve çevre üzerindeki etkilerini ölçmek için daha fazla koordinasyon çağrısında bulunurken, farklı yaklaşımlar benimsenmesinin sorun yaratabileceği üzerinde duruluyor.
İki günlük görüşmelerden sonra yayımlanan nihai bir bildiride, “Piyasa katılımcıları için tutarlı ve karar verme açısından yararlı bilgiler sağlayan iklimle ilgili zorunlu finansal beyanları destekliyoruz” denildi.
Bildiride, büyük ekonomiler tarafından net sıfır emisyona ulaşmak için artan sayıdaki taahhütlerle birlikte bu raporlamaların, “ihtiyaç duyulan trilyonlarca dolarlık özel sektör finansmanını harekete geçirmeye ve net sıfır taahhütlerimizi yerine getirmek için hükümet politikasını güçlendirmeye yardımcı olacağı” ifade edildi.
Merkez bankaları ve diğer mali düzenleyiciler, kendi bölgelerindeki işletmelerin iklim riskine ne kadar maruz kaldığına ve faaliyetlerinin ne kadar çevre dostu veya olmadığına dair güvenilir veri eksikliğinden şikayet ediyor.
Fransa gibi bazı yargı bölgeleri bu tür raporlamayı zorunlu hale getirmiş olsa da, bu tür veriler artık çoğunlukla gönüllü olarak toplanıyor.
Zorunlu raporlamaya yönelik baskı, daha geniş G20 ülkeleri grubu tarafından tartışılıyor ve bazıları, 1 Kasım’da Glasgow’da başlayacak olan BM İklim Değişikliği Konferansı’na kadar bu konuda uluslararası bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyor.
G7 bildirisi, zorunlu açıklamaların İklimle İlgili Finansal Beyanlar Görev Gücü’nün (TCFD) mevcut tavsiyelerine göre yapılması gerektiğini belirtti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…