;
Ekonomi

G20’nin Kömür Kaynaklı Kişi Başına CO2 Emisyonları 2015’e Göre Yüzde 7 Arttı

kömür

G20’nin kömür kaynaklı kişi başına emisyonları ise geçen yıl 1,6 ton ulaştı. Küresel ortalama ise 1,1 ton.

G20’nin kömür kaynaklı  kişi başına emisyonları 2015’ten bu yana yaklaşık %7 arttı. Bunda Çin ve Hindistan’ın yeni kömür santralı kapasitesini hayata geçirmesi ve Avustralya’nın kişi başına karbon emisyonunun dünya ortalamasından neredeyse 3 kat yüksek olması önemli bir etken.

Blok bu hafta Hindistan’da bir zirve için toplanacak. Temiz elektriğe küresel geçişe odaklanan çevre grubu Ember‘e göre, aralarında ABD, Brezilya, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Güney Afrika gibi ülkelerin bulunduğu birçok G20 üyesi henüz kömür kullanımını azaltma planlarını hazırlamadı.

Ember, G20 ülkelerinin dünya enerji sektörü emisyonlarının %80’inden sorumlu olduğunu söylüyor. Kişi başına kömürden kaynaklanan karbon emisyonları ise geçen yıl 1,6 ton ulaştı ki, bu rakam 2015’teki 1,5 tondan daha yüksek. Küresel ortalama ise 1,1 ton.

Dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve en büyük CO2 kaynağı olan Çin’de, dönem içinde eklenen 670 gigawatt (GW) yenilenebilir kapasiteye rağmen kişi başına emisyonlar 2022’de 2015’e göre %30 artışla 3,1 tona ulaştı.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Çin, onaylanmış veya yapım aşamasında olan 243 GW’lık kömür yakıtlı enerji santralları ile tüm Almanya’ya enerji sağlamaya yetecek yeni santrallar geliştirmeye devam etti.

Hindistan’ın da kömür kaynaklı kişi başına düşen emisyonları dönem içinde %29 artışla 0,8 tona yükseldi.

Ember’in raporunun yazarlarından biri olan Dave Jones, “Çin ve Hindistan genellikle dünyanın en büyük kömür enerji kirleticileri olarak suçlanıyor. Ancak nüfusu hesaba kattığınızda, Güney Kore ve Avustralya 2022’de hâlâ en kötü kirleticiler oldu” dedi.

Avustralya, 2015’ten bu yana kişi başına düşen kömür emisyonlarını dörtte birden fazla azalttı ancak hâlâ kişi başına 4 tonun üzerinde bir seviyede bulunuyor. Güney Kore’nin emisyonları yaklaşık %10 düşerek kişi başına 3,3 tona geriledi ki bu ülkeyi G20’de bu konuda ikinci sıraya koydu.

Temmuz ayındaki son G20 zirvesinde ülkeler iklim değişikliği taahhütlerini artırma konusunda anlaşmaya varamamıştı. Grubun içinden bazı ülkeler Çin’i anlaşmayı engellemekle suçlamıştı.