Yılın ilk G20 buluşmasında, ülkelerin finans bakanları, iklim krizinin ekonomiye bir tehdit oluşturduğunu ilk kez dile getirdi. Ancak yakın bir gelecekte iklim kriziyle mücadeleye yönelik eyleme geçeceklerine dair herhangi bir taahhütte bulunmadılar.
Yılın ilk toplantısını gerçekleştiren G20 Finansal İstikrar Kurulu (FSB) ortak bir bildiride iklim değişikliğinin finansal bir endişe yarattığını düşündüklerini belirtti. Reuters’ın haberine göre, geçtiğimiz hafta sonu Suudi Arabistan, Riyad’da gerçekleşen buluşma boyunca ABD yetkilileri iklim kaynaklı finansal risklere karşı çıksa da, Kurul bu soruna değindi.
Dünyanın en varlıklı 20 ekonomisinin temsilcileri, yatırımcıların ve finans kuruluşlarının iklim krizine dair giderek artan endişeleri karşısında, krizin küresel finansı nasıl etkileyeceğini “araştırdıklarını” söyledi. Bu endişeler, aşırı hava olayları ve iklim kaynaklı politika değişikliklerini nedeniyle önemli finansal kayıpların yaşanacağını gösteren bir dizi araştırma ile de destekleniyor.
İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!
Geçtiğimiz hafta, danışmanlık şirketi Oliver Wyman, karbon vergisi gibi çevre düzenlemelerinin bütün endüstrilerde 1 trilyon dolarlık kayıplara yol açabileceğini öngördü.
G20 kaynaklarının Reuters’e verdiği demece göre, Kurul son bildirisini kararlaştırmadan önce ABD temsilcileri bildiride yer alan çevresel öngörülemeyen değişkenliklerin küresel büyümeye “makroekonomik bir risk” oluşturduğu ifadesine karşı çıktı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, iklim değişikliğinin ekonomik bir foruma “ uygun olmadığını” söyledi. G20’deki neredeyse diğer bütün yetkililer ise iklim değişikliğinin “küresel büyümeyi aşağı çekecek” risklerden biri olduğu konusunda hemfikir.
Dünya Kaynaklar Enstitüsü’nde (WRI) sürdürülebilir finans direktörü olan Leonardo Martinez-Diaz’a göre ABD’nin iklim krizini vurgulamaktan kaçınması şaşırtıcı değil. Ayrıca Martinez-Diaz, ABD’nin küresel ölçekteki iklim risklerini kabul etmekte tereddüt etmesinin, ülkenin özel ve kamu finans alanlarındaki son eylemleriyle çeliştiğini söylüyor.
Martinez-Diaz, BlackRock’ın iklim krizinden etkilenmemek adına finansal stratejilerini elden geçirme kararına atıfta bulunarak özel sektörün “iklim değişikliğinin ABD’li yatırımcılar için büyük bir sorun olduğunun altını çizdiğini” belirtti.
Martinez-Diaz “Bütün veriler iklim risklerinin artık G20 ülkelerinin kaçınamayacağı ve umarız ki benimseyecekleri bir konu olduğunu gösteriyor” diye ekledi.
Toronto Üniversitesi’nde G20 uzmanı John Kirton, Martinez-Diaz’ın söylediklerine katılarak, Kurulun iklim riskleriyle mücadeleye yönelik bir taahhütte bulunmamasına rağmen krize değinmesini “küçük ama umut vadeden” bir yaklaşım olarak görüyor. Yılın ilk buluşması olduğu için, Kirton, gelecek aylarda daha önemli gelişmelerin de yaşanabileceğinin altını çizdi. Ancak bu, dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinin “bilim her ay daha korkunç gerçekleri” gözler önüne sererken bu sorunu ele almak için zamanları olduğu anlamına gelmiyor.