Politika

G20 Ülkeleri Müzakerelerde Emisyon Azaltım Hedefleri Üzerinde Anlaşamadı

G20 ülkeleri, emisyon azaltım için somut hedefler üzerinde anlaşmaya varamadı ve yalnızca iklim değişikliğine yönelik mevcut önlemleri “yetersiz” olarak nitelendiren bir bildiri yayımladı.

YAZI: Sylvia N’ganga

Sonuçsuz kalan bir dizi uluslararası konferansın sonuncusu olan çıkmaz, bilim insanlarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin’i kasıp kavuran aşırı sıcak dalgalarında “kesinlikle ezici” bir rol oynadığını söyleyerek yeniden alarma geçmesinden günler sonra geldi. .

Güney Hindistan’ın Chennai kentinde üç gün süren toplantıların ardından organizatörler, bloğun gelişmiş ülkeler tarafından yönetilen, seragazı emisyonlarını 2035’e kadar 2019 seviyelerine göre %60 azaltma çağrıları konusunda bölünmüş kaldığını gösteren bir belge yayınladılar.

Belge, üyelerin karbon bütçelerini tüketme, tarihsel emisyonlar, net sıfır hedefleri ve gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için finansman konusu üzerinde anlaşamazlıkları ortaya koydu.

Hindistan toplantısı, dünyanın en büyük kirleticilerinin Eylül’de Yeni Delhi’de yapılacak G20 liderleri toplantısı ve Aralık’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak COP28 zirvesi öncesinde somut adımlar atması için bir şans olarak görülmüştü.

Hindistanlı bir yetkili, gruptaki gelişmiş ülkelerin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için emisyonlarının azaltılmasını talep ettiğini söyledi.

Yetkili, emisyonları azaltmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlayan azaltım hedeflerine altyapı geliştirme ve büyüme yeteneklerini sınırlayacağını söyleyen gelişmekte olan ülkelerce karşı gelindiğini söyledi.

Avrupa delegasyonu üyeleri, Çin ve petrol zengini Suudi Arabistan’ın G20 müzakerelerinde taahhütte bulunmaktan geri adım attığını söyledi.

AB’nin Çevre Komiseri, G20 ülkelerinin iklim değişikliğini ele alma taahhütlerinde “oldukça zayıf” olduklarını söyledi.

Toplantının sonunda konuşan Virginijus Sinkevicius, bazı delegasyonların önceki iklim taahhütlerinden geri adım atmaya çalıştığını ve bunun Avrupa’nın kabul edemeyeceği bir tutum olduğunu söyledi.

“Cesur seçimler yapmamız, cesaret, bağlılık ve liderlik göstermemiz istendi. Ancak toplu olarak bunu başaramadık. En düşük ortak payda veya dar ulusal çıkarlar bizi yönlendiremez” dedi.

Hindistan’ın çevre ve dışişleri bakanlıkları, komiserin sözleri hakkında yorum yapılmasını isteyen bir e-postaya yanıt vermedi.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024