YAZI: Sylvia N’ganga
Sonuçsuz kalan bir dizi uluslararası konferansın sonuncusu olan çıkmaz, bilim insanlarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin’i kasıp kavuran aşırı sıcak dalgalarında “kesinlikle ezici” bir rol oynadığını söyleyerek yeniden alarma geçmesinden günler sonra geldi. .
Güney Hindistan’ın Chennai kentinde üç gün süren toplantıların ardından organizatörler, bloğun gelişmiş ülkeler tarafından yönetilen, seragazı emisyonlarını 2035’e kadar 2019 seviyelerine göre %60 azaltma çağrıları konusunda bölünmüş kaldığını gösteren bir belge yayınladılar.
Belge, üyelerin karbon bütçelerini tüketme, tarihsel emisyonlar, net sıfır hedefleri ve gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için finansman konusu üzerinde anlaşamazlıkları ortaya koydu.
Hindistan toplantısı, dünyanın en büyük kirleticilerinin Eylül’de Yeni Delhi’de yapılacak G20 liderleri toplantısı ve Aralık’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak COP28 zirvesi öncesinde somut adımlar atması için bir şans olarak görülmüştü.
Hindistanlı bir yetkili, gruptaki gelişmiş ülkelerin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için emisyonlarının azaltılmasını talep ettiğini söyledi.
Yetkili, emisyonları azaltmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlayan azaltım hedeflerine altyapı geliştirme ve büyüme yeteneklerini sınırlayacağını söyleyen gelişmekte olan ülkelerce karşı gelindiğini söyledi.
Avrupa delegasyonu üyeleri, Çin ve petrol zengini Suudi Arabistan’ın G20 müzakerelerinde taahhütte bulunmaktan geri adım attığını söyledi.
AB’nin Çevre Komiseri, G20 ülkelerinin iklim değişikliğini ele alma taahhütlerinde “oldukça zayıf” olduklarını söyledi.
Toplantının sonunda konuşan Virginijus Sinkevicius, bazı delegasyonların önceki iklim taahhütlerinden geri adım atmaya çalıştığını ve bunun Avrupa’nın kabul edemeyeceği bir tutum olduğunu söyledi.
“Cesur seçimler yapmamız, cesaret, bağlılık ve liderlik göstermemiz istendi. Ancak toplu olarak bunu başaramadık. En düşük ortak payda veya dar ulusal çıkarlar bizi yönlendiremez” dedi.
Hindistan’ın çevre ve dışişleri bakanlıkları, komiserin sözleri hakkında yorum yapılmasını isteyen bir e-postaya yanıt vermedi.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…