Ekonomi

G20 Ülkeleri Fosil Yakıtlara 2022’de Rekor Miktarda Para Aktardı

Yeni bir rapora göre G20, COP26’daki vaatlerine rağmen fosil yakıt sübvansiyonlarına 1 trilyon dolardan fazla para harcadı.

İklim krizi ile mücadelede fosil yakıtların yerin altında kalması ve fosil yakıt şirketlerine aktarılan “verimsiz” sübvansiyonların sonlandırılması oldukça önemli. Ancak raporlar, ülkelerin verdiği taahhütlere rağmen, para akışını kesmediğini gösteriyor.

Yeni bir rapor da, G20’nin, COP26’daki vaatlerine rağmen, geçen yıl fosil yakıtlara rekor düzeyde kamu parası akıttığını ortaya çıkardı.

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’ne (IISD) göre, iki yıl önce Glasgow’daki COP26 iklim zirvesinde “verimsiz” fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasında dünya liderleri aynı fikirde olmasına rağmen, dünyanın en büyük 20 ekonomisinde kömür, petrol ve doğalgaza akan kamu parası miktarı 2022’de 1,4 trilyon dolara (1,1 trilyon £) ulaştı. Bu bir rekor.

Rapor, Kasım ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek bir sonraki büyük iklim konferansının gidişatını belirleyebilecek G20 ülkelerinin gelecek ay Delhi’de yapacağı toplantı öncesinde yayımlandı.

IISD’nin kıdemli ortaklarından ve çalışmanın baş yazarı Tara Laan, liderlerin fosil yakıt sübvansiyonlarını gündeme getirmesinin çok önemli olduğunu söyledi: “Bu rakamlar, iklim değişikliğinin giderek artan yıkıcı etkilerine rağmen, G20 hükümetlerinin fosil yakıtlara akıtmaya devam ettiği devasa miktardaki kamu parasını net bir şekilde hatırlatıyor.”

Fosil yakıtların yakılması nedeniyle, gezegeni ısıtan ve aşırı hava koşullarını daha şiddetli hale getiren kirletici maddeler açığa çıkıyor. Ayrıca havayı insanların akciğerlerine ve diğer organlarına zarar veren toksinlerle de kirletiyor. Bilim insanları, fosil yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin her yıl 1 ila 10 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor.

Toplum açısından göz ardı edilen maliyetlerin ötesinde, hükümetler fosil yakıt üreticilerini ve onların müşterilerini kamu parasıyla destekleyerek fiyatları daha da düşürüyor. Raporda, G20 ülkelerinin hükümetlerinin geçen yıl fosil yakıtlara 1 trilyon dolar sübvansiyon, devlete ait işletmelerin yatırımlarına 322 milyar dolar ve kamu finans kurumlarından 50 milyar dolar kredi sağladığı belirtildi. Raporun yazarları toplam miktarın 2019’daki desteklerin iki katından fazla olduğunu buldu.

G20 liderleri, verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını 2009′dan itibaren “orta vadede” aşamalı olarak kaldırma konusunda anlaşmışlardı. 10 yıl sonra yapılan COP26 iklim zirvesinde dünya liderleri bu çabaları hızlandırma konusunda yeniden ortak paydada buluşmuşlardı.

Ancak o zamandan bu yana, COVID-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda yaşam maliyetleri keskin bir şekilde arttı. İkincisi, birçok hükümetin yakıt maliyetlerine müdahale etmesine ve enerji faturalarını sınırlamasına neden olan bir enerji krizini ateşledi.

Bilim insanları, insanları öldüren ve aynı zamanda ekonomileri temizleme çabalarını engelleyen yakıtlara sübvansiyon verilmesinin tehlikeleri konusunda uzun zamandır uyarıda bulunuyorlar. Son zamanlarda enerji uzmanları ve ekonomistler de fosil yakıt sübvansiyonlarını sorgulayanların arasına katılmıştı.

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024