Politika

G20 Ülkeleri Fosil Yakıt Vaadinden Vazgeçme Yolunda

Kampanyacılar, dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarının geçen yıl fosil yakıtlardan uzaklaşma sözüne sırt çevirdiğini söylerken, bu kararın bedelinin ağır olacağını hatırlattı.

ABD, İngiltere, Çin ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan G20 grubunun bakanları, iklim krizine yönelik küresel yaklaşımı tartışmak üzere bugün Rio de Janeiro’da bir araya gelecek.

Görüşmelere grubun dönüşümlü başkanlığını yürüten Brezilya başkanlık edecek. Ancak üyeler, açık taahhütlerini kararlarının son taslağının dışında bıraktılar. Kampanyacılar, bu ihmalin ciddi bir gerilemeyle sonuçlanabileceğinden korkuyor ve taahhüdün eski durumuna getirilmesi çağrısında bulunuyorlar.

G20’nin iklim politikasının tartışılmakta olduğu ilk taslağında üyeler, “fosil yakıtlardan uzaklaşma” vaadını açıkça doğruladı. Bu ifade, geçen yıl Dubai’de düzenlenen BM COP28 iklim zirvesinde ortaya çıkan en önemli taahhüttü.

Daha önce hiçbir ülke fosil yakıtlardan vazgeçme ihtiyacını doğrudan ele almamıştı; daha önceki anlaşmalar iklim krizinin temel nedenini belirlemek yerine seragazı emisyonları, sıcaklık artışları ve yenilenebilir enerjinin güçlendirilmesi ihtiyacına odaklanıyordu.

Herhangi bir zaman çizelgesi içermeyen “uzaklaşma” taahhüdü, bazı kampanyacılar tarafından zayıf olarak değerlendirildi ancak bazı petrol üreticisi ülkeler buna karşı çıktı.

COP zirvesinden bu yana, özellikle Suudi Arabistan’ın bu taahhüdü bir zorunluluktan ziyade pek çok seçenekten biri olarak yeniden yorumlamaya çalıştığına dair işaretler de var.

Bu yıl Brezilya’da düzenlenen G20 toplantıları, geçen yıl kaydedilen ilerlemeyi pekiştirmek ve dünyayı bu taahhüt doğrultusunda harekete geçmeye itmek için önemli bir adım olarak görülüyor.

Guardian’ın ulaştığı belgeler, taahhüdün ilk taslakta yer aldığını ancak ikinci taslakta yer almadığını gösteriyor. Bunun yerine, COP28 sonucunda, uzaklaşma taahhüdünü de içeren “ortaya konan hedeflere” atıfta bulunuyor.

Kampanyacılar, G20 bildirisinden kaldırılacak taahhüdün açık bir geri adım anlamına geleceği konusunda uyardı. İklim Eylemi Ağı küresel politika lideri Shreeshan Venkatesh şunları söyledi: “İklim etkileri artıyor, dolayısıyla kolektif eylemsizliğimizin maliyetleri de artıyor. Ancak finans yanlış yöne akmaya devam ediyor ve hızla yoğunlaşan iklim krizini körüklüyor.

Bu bağlamda, G20 ülkelerinin, zararlı fosil yakıtlardan hızla uzaklaşma ve mevcut ekonomik sistemimizi küresel güneyde hayat kurtaran yeşil yatırımların kilidini açacak ve teşvik edecek şekilde değiştirme çabalarına öncülük etme sorumluluklarını yerine getirmek konusunda isteksiz olmaları çok endişe verici.”

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024