COP27

G20: “Küresel Sıcaklık Artışını 1.5 Derecede Sınırlandırma Çabalarını Sürdüreceğiz”

G20 bildirisinde ülkeler sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeye kararlı olduklarını belirtirken, bunun anlamlı ve etkili eylemler gerektirdiği aktarıldı.

Çarşamba günü Bali’de düzenlenen G20 toplantısında liderler, küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 derece ile sınırlama çabalarını sürdürme konusunda anlaştılar ve COP27 iklim müzakerelerini potansiyel bir destek olarak kömür kullanımını aşamalı olarak azaltma çabalarını hızlandırma gereğini kabul ettiler.

Hafta sonuna kadar bir anlaşmanın çıkması beklendiği ancak yavaş bir ilerlemenin sağlandığı Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen BM iklim zirvesindeki delegeler, gelişmiş ülkelerin iklim konusunda yeni taahhütler vermeye istekli olduğuna dair işaretler için G20 zirvesini yakından izliyorlar.

Toplantı sonundan yayımlanan bir bildiride “Liderlik rolümüzün bilincinde olarak, UNFCCC’nin (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) Paris Anlaşması’nın ve sıcaklık hedefinin tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını güçlendirerek iklim değişikliğiyle mücadele etme hedefi doğrultusunda kararlı taahhütlerimizi yeniden teyit ediyoruz” denildi.

Hükümetler, 2015’te Fransa’da gerçekleştirilen BM zirvesinde küresel sıcaklıkları sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecede sınırlandırmayı taahhüt etmişleri.

G20 bildirisinde ülkeler sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeye kararlı olduklarını belirtirken, bunun anlamlı ve etkili eylemler gerektirdiği aktarıldı.

ABD İklim Özel Elçisi John Kerry, Cumartesi günü bazı ülkelerin 1.5 derece hedefinin COP27’nin sonuç metninde yer almasında ısrar ettiğini açıklamıştı.

G20 deklarasyonu, COP27’deki delegeleri azaltım ve uyum konularındaki çabalarını hızla güçlendirmesi gerektiği konusunda uyardı.

Ayrıca, “Ulusal koşullara uygun olarak ve adil geçişlere yönelik desteğe duyulan ihtiyacı kabul ederek, karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan kömür santrallarından (unabated coal plants) aşamalı olarak çıkmaya yönelik çabaların” hızlandırılması gerektiğine atıfta bulundu.

Dünyanın en büyük ikinci kömür alıcısı olan Hindistan, ülkelerin geçen yıl COP26’da üzerinde anlaşmaya vardığı kömürden aşamalı olarak çıkış için daha dar kapsamlı bir anlaşma yerine COP27’de tüm fosil yakıtlardan aşamalı olarak azaltımın kabul etmesini istiyor.

G20 liderleri, “Glasgow İklim Paktı’nın uygulanmasında üzerimize düşen rolü tam olarak oynayacağız” dedi.

Bildiride ayrıca “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını” kademeli olarak kaldırmaya yönelik uluslararası bir hedef yeniden teyit edildi ve gelişmiş ülkeleri iklim değişikliğinin azaltılması için yılda 100 milyar dolar sağlama taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024