COP27

G20: “Küresel Sıcaklık Artışını 1.5 Derecede Sınırlandırma Çabalarını Sürdüreceğiz”

G20 bildirisinde ülkeler sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeye kararlı olduklarını belirtirken, bunun anlamlı ve etkili eylemler gerektirdiği aktarıldı.

Çarşamba günü Bali’de düzenlenen G20 toplantısında liderler, küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 derece ile sınırlama çabalarını sürdürme konusunda anlaştılar ve COP27 iklim müzakerelerini potansiyel bir destek olarak kömür kullanımını aşamalı olarak azaltma çabalarını hızlandırma gereğini kabul ettiler.

Hafta sonuna kadar bir anlaşmanın çıkması beklendiği ancak yavaş bir ilerlemenin sağlandığı Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen BM iklim zirvesindeki delegeler, gelişmiş ülkelerin iklim konusunda yeni taahhütler vermeye istekli olduğuna dair işaretler için G20 zirvesini yakından izliyorlar.

Toplantı sonundan yayımlanan bir bildiride “Liderlik rolümüzün bilincinde olarak, UNFCCC’nin (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) Paris Anlaşması’nın ve sıcaklık hedefinin tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını güçlendirerek iklim değişikliğiyle mücadele etme hedefi doğrultusunda kararlı taahhütlerimizi yeniden teyit ediyoruz” denildi.

Hükümetler, 2015’te Fransa’da gerçekleştirilen BM zirvesinde küresel sıcaklıkları sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecede sınırlandırmayı taahhüt etmişleri.

G20 bildirisinde ülkeler sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeye kararlı olduklarını belirtirken, bunun anlamlı ve etkili eylemler gerektirdiği aktarıldı.

ABD İklim Özel Elçisi John Kerry, Cumartesi günü bazı ülkelerin 1.5 derece hedefinin COP27’nin sonuç metninde yer almasında ısrar ettiğini açıklamıştı.

G20 deklarasyonu, COP27’deki delegeleri azaltım ve uyum konularındaki çabalarını hızla güçlendirmesi gerektiği konusunda uyardı.

Ayrıca, “Ulusal koşullara uygun olarak ve adil geçişlere yönelik desteğe duyulan ihtiyacı kabul ederek, karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan kömür santrallarından (unabated coal plants) aşamalı olarak çıkmaya yönelik çabaların” hızlandırılması gerektiğine atıfta bulundu.

Dünyanın en büyük ikinci kömür alıcısı olan Hindistan, ülkelerin geçen yıl COP26’da üzerinde anlaşmaya vardığı kömürden aşamalı olarak çıkış için daha dar kapsamlı bir anlaşma yerine COP27’de tüm fosil yakıtlardan aşamalı olarak azaltımın kabul etmesini istiyor.

G20 liderleri, “Glasgow İklim Paktı’nın uygulanmasında üzerimize düşen rolü tam olarak oynayacağız” dedi.

Bildiride ayrıca “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını” kademeli olarak kaldırmaya yönelik uluslararası bir hedef yeniden teyit edildi ve gelişmiş ülkeleri iklim değişikliğinin azaltılması için yılda 100 milyar dolar sağlama taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024