Pazar günü gerçekleşen nihai bildiride G20 grubu, iklim değişikliğiyle mücadelenin acil bir sorun olduğunu ve çevresel olarak daha sürdürülebilir bir gelecek taahhüt ettiklerini açıkladı.
Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkelerin 2020 itibarıyla uzun vadeli düşük seragazı emisyonuna ulaşma stratejilerini raporlamayı kabul ettiklerini hafta sonu görüşmelerinde belirtmelerinin ardından G20 nihai bildirisi yayımlandı.
Dünyanın 20 büyük ekonomisinin liderleri Pazar günkü nihai bildiride koronavirüs kriziyle mücadele eden Afrika ülkelerini destekleyeceklerini açıkladılar. Aynı zamanda daha sürdürülebilir finansman seçenekleri de sunulacak.
Afrika için borçların hafifletilmesi, 2021’de İtalya başkanlığındaki G20’nin önemli bir teması olacak. G20 grubu ayrıca iklim değişikliğiyle mücadelenin acil bir sorun olduğunu ve çevresel olarak daha sürdürülebilir bir gelecek taahhüt ettiklerini söyledi.
Avusturya Başbakanı Scott Morrison ise, sanal G20 zirvesinde katılımcılara, gezegeni korumanın “devam eden, uzun vadeli ve toplu bir sorumluluk” olduğunu ve ulusların “büyümeyi ve sürdürülebilirliği destekleyen ekonomik modelleri takip etmesi gerektiğini” söyledi.
Morrison, G20’nin sürdürülebilir bir toparlanma elde etmek için “birçok yaklaşım” olduğunu kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını ve Avustralya’nın okyanuslarda plastik kirliliğini durdurmak için eylemlerini artırdıklarını söyledi. Hükümetin Büyük Bariyer Resifi’ni koruma girişimlerinin “OECD tarafından övüldüğünü” belirtti.
Morrison gezegeni korumanın öneminin altını çizerken, Avustralya enerji bakanı Angus Taylor, bir medya raporuna göre,Yeni Güney Galler hükümeti tarafından kısa süre önce genel hatları çizilen 32 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yol haritasını eleştirdi.
Avustralya, emisyon azaltım hedeflerini karşılamak için devir kredileri kullanması konusunda sürekli uluslararası baskıyla karşı karşıya kalıyordu. Geçen yıl Madrid’de düzenlenen iklim konferansında bu stratejiye onlarca ülke şiddetle karşı çıktı ve uzmanlar, Kyoto Protokolü ile hiçbir ilişkisi olmadığı göz önüne alındığında, Paris Anlaşması kapsamında kullanımlarının yasal dayanağı olmadığını söylediler.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ise G20 zirvesinin oturum aralarında yaptığı yorumlarda Japonya’nın iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası çabalara liderlik edeceğini söyledi.
Suga, Japonya’nın 2050 itibarıyla net sıfır emisyonu hedefleyeceğini ve yeşil bir toplumu temel politika önceliklerinden biri haline getireceğini söyledi.
Suga, “İklim değişikliğini ele almak ekonomik büyüme üzerinde bir kısıtlama yaratmaz. Karbondan arındırılmış bir dünyanın gerçekleştirilmesinde uluslararası topluma liderlik edeceğiz” dedi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, G20’ye küresel ısınmayı ele almak için daha fazlasını yapmak için uluslararası baskı altındaki Çin’in 2060 itibarıyla karbon nötrlüğünü sağlamak da dahil olmak üzere kendi girişimlerini uygulayacağını söyledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…