Devlet başkanları G20 zirvesi için Pazar günü Rio de Janeiro’ya geldi ve Pazartesi ve Salı günlerini yoksulluk ve açlıktan küresel kurumların reformuna kadar farklı sorunları ele alarak geçirecek. Görüşmelerin, Pazar günü Rusya’nın ölümcül hava saldırısının ardından, Ukrayna’da artan şiddete nasıl yanıt verileceği üzerine de yoğunlaşacağı düşünülüyor.
Bunun yanı sıra Bakü’de devam eden iklim müzakereleri de zirvenin öncelikli konuları arasında yer alıyor. COP29 zirvesi, iklim için yüz milyarlarca doları harekete geçirme hedefini kabul etmekle görevlendirilirken, Rio’da bulunan 20 büyük ekonomiden oluşan Grubun liderleri, paranın iplerini elinde tutuyor. G20 ülkeleri dünya ekonomisinin %85’ini oluşturuyor ve iklim finansmanının yönlendirilmesine yardımcı olan çok taraflı kalkınma bankalarına çok büyük katkı veriyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rio de Janeiro’da gazetecilere verdiği demeçte, “Odaklar doğal olarak G20’de. Küresel emisyonların %80’inden sorumlular” dedi. Bakü’deki COP29 müzakerelerinin durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi ve G20 liderlerini iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazlasını yapmaya çağırdı: “Şimdi dünyanın en büyük ekonomileri ve emisyon salıcılarının liderlik etme zamanıdır.”
BM iklim şefi Simon Stiell Cumartesi günü G20 liderlerine, gelişmekte olan ülkelere yönelik hibelerin artırılması ve çok taraflı kalkınma bankalarındaki reformların ilerletilmesi de dahil olmak üzere iklim finansmanı konusunda harekete geçmeleri yönünde çağrıda bulunan bir mektup yazdı.
Ancak Rio görüşmelerine yakın diplomatlara göre, geçen hafta başladığından bu yana COP29’u rahatsız eden aynı kavgalar G20 müzakerelerinin de merkezinde yer aldı.
COP29, gelişmiş ülkelerden, çok taraflı bankalardan ve özel sektörden gelişmekte olan ülkelere ne kadar finansmanın yönlendirilmesi gerektiğine ilişkin yeni bir hedef belirlemeli. Ekonomistler bu rakamın en 1 trilyon dolara ulaşması gerektiğini belirtiyor.
Başta Avrupa olmak üzere zengin ülkeler, iddialı bir hedefe ancak Çin ve Orta Doğu’nun önde gelen petrol üreticileri gibi gelişmekte olan zengin ülkelerin de destek vermesi sayesinde ulaşılabileceğini söylüyor.
Görüşmelere yakın diplomatların Reuters’e söylediğine göre, Cumartesi günü Rio’da G20 ortak açıklamasına ilişkin tartışmalar aynı konuda tıkandı; Avrupa ülkeleri daha fazla ülkenin katkıda bulunması için baskı yaparken Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler geri adım atıyordu.
Ancak Pazar sabahı erken saatlerde müzakereciler, gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanına gönüllü katkılarından bahseden bir metin üzerinde anlaştılar ve bu katkıları yükümlülük olarak adlandırmaktan kaçındılar.
Bu atılım, yeniden ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın zaferinin gölgesinde kalmaya devam ediyor. Trump’ın seçilmesi, ABD ekonomisinin desteği olmadan, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele için ne kadar para toplayabileceği konusunda şüphe uyandırıyor.
Trump, Pazar günü Rio’ya giderken Amazon Yağmur Ormanları’nı ziyaret eden mevcut Başkan Joe Biden’ın dönüm noktası niteliğindeki iklim yasasını geri almayı ve Paris Anlaşması’ndan ayrılmayı planlıyor.
Yalnızca COP29’un değil, gelecek yıl Brezilya’da düzenlenecek olan bir sonraki BM iklim zirvesi olan COP30’un da başarısı, iklim finansmanı konusunda iddialı bir anlaşmaya bağlı.
Brezilya’nın COP30 stratejisinin en önemli parçası ise, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefini canlı tutma çabası olan “Misyon 1.5”. BM, mevcut ulusal hedeflerin sıcaklıkların en az 2,6 derece artmasına neden olacağını tahmin ediyor.
Gelişmekte olan ülkeler, emisyon azaltım hedeflerini ancak iklim değişikliğinin ana suçlusu olan zengin ulusların faturayı ödemesi durumunda yükseltebileceklerini savunuyor.
Türkiye’den Galatasaray ve Fenerbahçe’nin katıldığı ittifak, iklim konusuna daha fazla hassasiyet gösterecek ve bununla ilgili…
COP29’un öne çıkan isimlerinden biri olan Almanya Kalkınma Bakanı Jochen Flasbarth, dünya artan krizlerle cebelleşirken,…
COP29 Başkanlığına ve bakanlara gönderilen açık bir mektupta azaltım, uyum ve kayıp ve zarar için…
Linkedin'de geçen yıl yayımladığı bir videoda "İklim krizi diye bir şey yok" ifadelerini kullanan Liberty…
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…