Ekonomi

G20: İklim Finansmanı İhtiyacı Trilyon Dolar Seviyesinde; Süper Zenginler Vergilendirilebilir

G20 Liderler Zirvesi’nde yayımlanan nihai bildiride, süper zenginlerin vergilendirilmesi çağrısında bulunuldu. Bunun yanı sıra iklim finansmanı ihtiyacının da trilyon dolar seviyesinde olduğu kabul edildi. Bildiride, geçtiğimiz yıl COP28’de kabul edilen “fosil yakıtlardan uzaklaşma” kararı, bir adım öteye taşınmayarak, tekrarlandı.

G20 Liderler Zirvesi, dün gece (18 Kasım Pazartesi) oy birliği ile onaylanan nihai bildiriyi yayımladı. Açlık ve yoksullukla mücadele için bir ittifak kurmanın ve süper zenginlerin vergilendirilmesi çağrısında bulunmanın yanı sıra liderler, Bakü’de devam etmekte olan UNFCCC COP29’da iklim finansmanı konusunda “olumlu bir sonuç” istediklerini belirttiler.

Liderler ayrıca güçlendirilmiş çok taraflılığa, BMİDÇS’ye ve Paris Anlaşması’nda belirlenen 1.5 derecelik sıcaklık artışının sınırlandırılmasına bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiler.

Bildiri, G20 ülkelerine, fosil yakıtlardan uzaklaşmaları ve yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmaları çağrısında bulunan COP28 Mutabakatını tavsiye ediyor. Ancak G20 metni, zengin ülkeler, Suudi Arabistan gibi petrol ülkeleri ve ev sahibinin kendisi arasındaki “yıkıcı” diplomasisinin bir sonucu olarak, 2023’te kararlaştırılan “fosil yakıtlardan uzaklaşma” dilini ilerletmiyor. Bu durum, Suudi Arabistanlı müzakerecilerin COP29 ve G20’de engelleyici bir rol oynamakla suçlanmasının ardından geldi.

Bu arada liderler, Küresel Durum Değerlendirmesi (GST) kararını, Şubat ayına kadar tamamlanması gereken 1.5 derece hedefi doğrultusunda, tüm ekonomi çapında, tüm seragazlarını içeren ulusal iklim planlarına dahil edeceklerini söylediler.

COP29’da açıklanması beklenen yeni iklim finansmanı hedefi (NCQG) için somut rakamlar verilmemesine rağmen, bildirge iklim finansmanının tüm kaynaklardan hızlı ve önemli ölçüde milyarlardan trilyonlara çıkarılması ihtiyacını kabul ediyor. Belge, iklim sorunlarıyla mücadele eden gelişmekte olan ülkelere fon sağlamak üzere küresel finans kurumlarında ve borç yapılandırmasında reform yapılmasına kapsamlı bir şekilde odaklanıyor.

G20 ayrıca artan oranlı vergilendirme gibi kaynak yaratmaya yönelik yenilikçi mekanizmaların oluşturulmasını da destekliyor. Bildiri, ultra yüksek net değere sahip bireylerin etkin bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için işbirliğine açıkça atıfta bulunuyor. %2’lik bir servet vergisi yılda 250 milyar doları harekete geçirebilir.

Brezilya, dönem başkanlığı sırasında, kuralları, gelişmekte olan ülkeler için daha adil hale getirmeyi ve daha fazla paranın iklim ve sürdürülebilir kalkınma yatırımlarına gitmesini sağlamayı amaçlayan bir İklim Görev Gücü kurarak uluslararası mali reform gündemini zorladı. Brezilya “ülke platformları” olarak bilinen, iklim değişikliğini küresel finans, ekonomi ve kalkınma gündemlerine dahil edebilecek ve iklim eylemi için sermaye akışını teşvik etmek üzere yapısal engelleri ele alabilecek uyumlu iklim yatırım planlarına öncülük etti.

Bildirideki sonuçları yorumlayan Uluslararası İklim ve Politika Merkezi Direktörü Cat Abreu, G20’nin finans konusunda doğru sinyalleri verdiğini söylerken, “Uluslararası finans mimarisinde yapılması gereken reformlara ilişkin görüşmelere anlamlı bir şekilde katılmaya ve COP29’da yeni bir iklim finansmanı taahhüdüne ilişkin müzakerelerin sonuçlarını desteklemeye istekliler. Ancak fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırmak için geçen yıl verdikleri küresel taahhüdü yinelemekte başarısız oldular. Hiçbir finansman bizi 3-4 derece ısınan bir dünyadan kurtaramaz, ki büyük küresel güçler kömür, petrol ve gazı aşamalı olarak terk etme ihtiyacından kaçmaya devam ederse bizi bekleyen de budur. Brezilya’nın G20 sonuçları, önümüzdeki yıl COP30’da 1.5ºC hedefini gerçekleştirme çalışmalarını her zamankinden daha zor ve daha önemli hale getirdi” dedi.

Önceki Haberler

Siyah Giyen Adamlara Rağmen Doğa Korumak Mümkün mü?

Akdeniz Koruma Derneği’nin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’na, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim…

24 Aralık 2024

İşçiler COP30’dan Adil Geçişe Yönelik Çözüm Talep Ediyor

Geçen ay Azerbaycan’da düzenlenen COP29’da fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına adil bir küresel geçişe yönelik…

24 Aralık 2024

Hakkari’deki Kuraklık Tarıma Büyük Darbe Vurabilir

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi için önemli bir kaynak olan Dilimli Barajı'nın su seviyesi 20 metreye kadar…

24 Aralık 2024

OECD’de Uluslararası Fosil Yakıt Finansmanını Kısma Planı Çöktü

Zengin ülkeler tarafından petrol ve gaz projelerine verilen on milyarlarca dolarlık kamu desteğini kısma yönünde…

24 Aralık 2024

Kadınlardan Cengiz Holding’e Karşı Eylem: “Talana Hemen Son Ver!”

Kazdağları’nda altın-bakır madeni için katledilen 1 milyon ağaca tepki göstermek üzere bir araya gelen kadınlar,…

23 Aralık 2024

Müsilaj Bilim Kurulu Bir Araya Geliyor

Marmara'daki müsilaj tehdidinin büyümesi üzerine Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik…

23 Aralık 2024