Politika

G20 Fosil Yakıtlardan Aşamalı Çıkış Konusunda Anlaşmaya Varamadı

Hindistan’da toplanan G20, bazı üretici ülkelerin itirazları üzerine fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması konusunda fikir birliğine varamadı.

Bilim insanları ve kampanyacılar, Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar aşırı hava koşulları dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizinin altını çizerken, hükümetlerin küresel ısınmayı durdurmak için harekete geçmemesini şiddetli bir şekilde eleştiriyorlar.

Reuters’ta yer alan habere göre, G20 ülkeleri birlikte küresel emisyonların ve gayri safi yurtiçi hasılanın dörtte üçünden fazlasını oluşturuyor ve grubun karbonsuzlaşmaya yönelik kümülatif çabası, iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede çok önemli.

Ancak, yenilenebilir enerji kapasitelerinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması da dahil olmak üzere anlaşmazlıklar, yetkililerin Hindistan’ın kıyı eyaleti Goa’daki dört günlük toplantılarının sonunda ortak bir bildiri yerine bir sonuç bildirisi ve bir oturum özeti yayımlamasına neden oldu.

Üye ülkeler arasında tüm konularda tam bir mutabakat sağlandığında ortak bir bildiri yayımlanıyor.

Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh, gelişmiş ülkelerin, 2020-2025 yılları arasında iklim eylemi kapsamında gelişmekte olan ekonomilere aktarılmak üzere yılda 100 milyar doları ortaklaşa seferber etme hedefine ve Ukrayna’daki savaşın tanımına dair bölümlerde fikir birliğine varamadığını söyledi.

Fosil yakıt kullanımı gün boyu süren tartışmalarda bir paratoner haline geldi, ancak konuyla ilgili kaynakların söylediğine göre, yetkililer  “karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan (unabated)” fosil yakıt santrallarından çıkış konusunda fikir birliğine varamadılar ve emisyonları azaltma yolunu açıklayan dil üzerinde tartıştılar.

Singh, konferanstan sonra düzenlediği basın toplantısında, bazı ülkelerin fosil yakıtları kademeli olarak azaltmak yerine karbon yakalamayı kullanmak istediğini söyledi. Ülke isimlerini vermedi.

Başlıca fosil yakıt üreticileri Suudi Arabistan, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Endonezya’nın bu 10 yılda yenilenebilir enerji kapasitesini üçe katlama hedefine karşı çıktıkları biliniyor.

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024