Energy Policy Tracker’ın verilerine göre, 2020’nin başından ve COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, G20 ülkeleri fosil yakıtlar için en az 296 milyar dolar, yenilenebilir kaynaklar için ise yalnızca 227 milyar dolar kamu parası taahhüt etti.
G20 ülkelerinin hükümetleri petrol ve gaza 296 milyar dolar taahhütte bulundu ve en büyük miktarı ABD 72 milyar dolar ile ayırdı. Bunu 42 milyar ile İngiltere ve 32 milyar ile Kanada izledi. Fransa, 23 milyar dolar, Çin ise 20 milyar dolar ayırırken, Hindistan 31 milyar taahhüt etti. Almanya’nın payı ise 27 milyar dolar oldu.
Güncelleme, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından pazartesi yayımlanan rapor ışığında cesaret kırıcı. İklim değişikliğinin aşırı etkilerinden kaçınmanın tek yolunun karbondioksit emisyonlarında yoğun ve hızlı bir azaltım olduğunun raporda altı çiziliyor.
G20 ülkeleri arasında temiz enerjiye en fazla yatırım yapan ülke 41 milyar dolar ile Kanada oldu. Hindistan 36 milyar dolar ile ikinci sırada yer alırken İngiltere 28 milyar dolar taahhüt etti.
Enerji türüne göre bakıldığında, G20 ülkeleri petrol ve gaza en az 218,1 milyar dolar taahhüt etti. Proje geliştiricilerin seragazı emisyonlarını azaltma yükümlülüğünün olmaması sebebiyle 33,93 milyarı koşulsuz olmak üzere kömür için en az 46,5 milyar dolar ayırdılar.
G20 ülkeleri, fosil yakıtlardan üretilen hidrojen için en az 11,19 milyar dolar sağladı. 19 büyük ekonomi ve Avrupa Birliği’nden oluşan grup, birden fazla fosil yakıtı kapsayan önlemlerle en az 19,55 milyar dolar taahhüt etti.
G20 hükümetleri, resmi hükümet kaynaklarına ve etkileşimli bir haritada yayımlanan diğer kamuya açık bilgilere göre, yeni veya değiştirilmiş politikalar yoluyla farklı enerji türlerini desteklemek için en az 657,79 milyar dolar taahhüt etti. Taahhütler şunları içeriyor:
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…