Ekonomi

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik verdi ve G20’nin çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı teşvik eden ticaret ve yatırımlar için çağrıda bulunmasını önerdi.

En büyük ekonomilerden oluşan G20 grubunun bakanları, uluslararası ticaret ve yatırımların sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmesi ve kadınların dünya ticaretine katılımını artırması gerektiği konusunda anlaştılar.

Brezilya Başkan Yardımcısı ve Ticaret Bakanı Geraldo Alckmin gazetecilere verdiği demeçte, “daha hızlı, daha çevik ve etkili” bir çatışma çözüm sistemi elde etmek için Dünya Ticaret Örgütü’ndeki (DTÖ) reformların hızlandırılması gerektiği konusunda da anlaşıldığını söyledi.

G20 ticaret bakanlarının Brasilia’da yaptığı toplantıda üzerinde mutabakata varılan öneriler, Brezilya’nın Kasım ayında Rio de Janeiro’da ev sahipliği yapacağı yıllık zirvede grup liderlerine sunulacak ve ortak bildiriye eklenecek.

Alckmin, G20’nin kadınların uluslararası ticarete daha fazla dahil edilmesi konusunu ilk kez ele aldığını belirterek, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın bunun bir G20 ilkesi olması konusunda ısrar ettiğini ekledi.

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya da iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik verdi ve G20’nin çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı teşvik eden ticaret ve yatırımlar için çağrıda bulunmasını önerdi.

Brezilya hükümetinden yapılan açıklamada, Lula’nın küresel yönetişim kurumlarında reform yapmayı da öncelik haline getirdiği ve bakanların DTÖ reformunu ve çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesini destekleme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Açıklamada, “Özünde DTÖ’nün yer aldığı, kurallara dayalı, ayrımcı olmayan, adil, açık, kapsayıcı, hakkaniyetli, sürdürülebilir ve şeffaf çok taraflı bir ticaret sisteminin önemini vurguladık. Herkes için elverişli bir ticaret ve yatırım ortamını teşvik etmek amacıyla eşit şartlar ve adil rekabetin sağlanması için çalışacağız” ifadesine yer verildi.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024

İklim Finansmanına Avrupa Engeli

Avrupa Merkez Bankası, Afrika ve Latin Amerika için iklim finansmanını artırma planına engel koydu. Afrika…

24 Ekim 2024