Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem nedeniyle, an itibarıyla toplam 284 can kaybının yaşandığını, 2 bin 323 kişinin yaralandığını, 1710 binanın yıkıldığını açıkladı. Oktay, Hatay Havalimanı’nın uçuşlara tamamen kapatıldığını, Kahramanmaraş ve Gaziantep havalimanlarının ise sivil uçuşlara kapatıldığını kaydetti.
“Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Nurdağı, Gölbaşı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışı durdurulmuştur” bilgisini veren Oktay, “Bu 10 ilimizde bir hafta tüm okullarımız tatil ama sonrasıyla alakalı bakanımızla hasarı değerlendirip ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Cumhurbaşkanımız Ankara’ya intikal etmek üzere” diyen Oktay, “Maraş’a bakanlarımızdan Süleyman Soylu‘yu gönderdik. Hatay’da Vahit Kirişçi, Hulusi Akar, Fahrettin Koca; Osmaniye’de Muharrem Kasapoğlu; Adıyaman’da Adil Karaismailoğlu; Diyarbakır’da Bekir Bozdağ; Şanlıurfa’da Nureddin Nebati; Antep ve Kilis’te Murat Kurum, Adana’da Derya Yanıkve Fatih Dönmez; Malatya’da Mehmet Nuri Ersoy ve Mahmut Özer görevlendirilmiş durumdalar” dedi.
Oktay, şimdiye kadar gelen illerdeki can kaybı sayısını şöyle aktardı:
“Maraş’ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz. Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz ne yazık ki. 200 yaralı var ve yıkılan bina da 300.
Hatay’da 4 vefatımız var. 7 yaralımız, 200 yıkılan binamız var.
Osmaniye’de 20 kaybımız var, 200 yaralımız, 83 yıkılan binamız var.
Adıyaman’da 13 kaybımız var, 22 yaralımız, 100 yıkılan binamız var.
Diyarbakır’da 14 kaybımız, 226 yaralımız, 20 yıkılan binamız.
Urfa 18 kaybımız, 200 yaralımız, 60 yıkılan binamız var.
Antep’te 80 kaybımız, 600 yaralımız 581 yıkılan binamız var.
Kili’te 8 kaybımız, 200 yaralımız, 50 yıkılan binamız var.
Adana’da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var.
Malatya’da da 47 kaybımız, 550 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var.
Toplam an itibariyle toplamda 284 can kaybımız, 2 bin 323 yaralımız, 1710 yıkılan binamız var.”
An itibariyle 78 artçı deprem meydana geldiğini belirten Oktay’ın açıklamaları şöyle:
“Jandarma arama kurtarma ekiplerimiz sahada 280 kişiyle, polis arama kurtarmamız 117 kişilik ekiple sahada, yine silahlı kuvvetlerimizden doğal afet taburumuz 200 kişilik ekiple sahada. Gönüllü STK’larımız bin 39 arama kurtarma personeliyle sahadalar. Toplam 2 bin 786 arama kurtarma ekibimiz sahada. Bu sayı her an itibarıyla artıyor.
Barınma itibariyle bölgelere çadır ve battaniye sevkiyatı yapıldı. Yine bölgedeki depolarımızda bulunanlar da değerlendirilmeye başlandı. Hem okullarımız hem pansiyonlarımız hem de kapalı spor salonlarımız barınma için kullanılacak.
Ne yazık ki hastanelerimizle alakalı İskenderun’daki hastanemiz eski bir bina idi. Yıkım söz konusu. Burada çalışan ve hastalarımızla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Adıyaman’da yine Gölbaşı’ndaki hastanemizde ağır hasar var. Hastalar taburcu edilmiş durumda.
Okullarla ilgili, çoğunda hemen hemen bir iki köy okulumuzla ilgili sıkıntı ulaştı. Hemen hemen tamamı an itibarıyla okullarımız yurtlarımız pansiyonlarımız sapa sağlam yerinde.
Havalimanlarıyla ilgili yine Hatay Havalimanı’nda bir sorun var. Orası uçuşa kapalı durumda şuanda. Maraş ve Antep’i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili uçuşlar devam etmekte.
Artçı deprem konusunda da an itibariyle 78 artçı deprem. 5’ten büyük 8 artçı deprem var. Buradan ben tüm vatandaşlarımıza da ısrarla şunu hatırlatıyorum, artçı depremler asıl büyük depremden sonra tehlikeli olanlardır. Çünkü binalar hasar görmüş ve henüz yıkılmamışsa artçının binayı yıkma ihtimali çok yüksektir. Bu binalarımız tamamen ilgili mühendislerimizce kontrol edilecektir. Şüpheleniyorsanız şayet sakın olan bu binaları kontrol ettirmeden girmeyin. İllerde kaymakamlıklar, ilçelerde valilikler, köylerde de muhtarlar aracılığıyla bu koordinasyonu bu iletişimi sağlayabilirsiniz.
Haberleşmeyle alakalalı ilk etapta yoğunluktan kaynaklı bazı sıkıntılar olabiliyor. Sadece iletişim boyutunda telefonları kullanmakta fayda var. Ciddi bir sorun yaşamıyoruz haberleşmede. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 adet mobil baz istasyonumuz var.
Maraş, Antep doğalgaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Nurdağı, Gölbaşı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışı durdurulmuştur. Yine Kilis ili doğalgaz hattı bu depremden etkilenmiş durumda. Ancak hattın içerisindeki gazdan beslenmeye devam etmektedir. An itibariyle hattın içerisinde yetecek kadar doğalgaz bulunmaktadır. Bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketleriyle gerekli koordinasyon kurulmuş, hastane fırın, ve benzeri kritik tesislere gerek sıkılaştırılmış doğalgazların tedarik edilmesi suretiyle gaz arzı sağlanmaya devam edilmektedir. Hastane ile ilgili bilgi vermiştim. Binaları eski olan hastaneler taranıyor, gerekli tedbirler alınmaya çalışılıyor.
Depremden etkilenen diğer canlılarımız var. Bunlarla alakalı tarım orman bakanlığımız yoğun şekilde çalışıyor. Hayvanların aynı şekilde soğuktan korunabilmesini sağlayacak şekilde gerekli tedbirleri alıyor. Hayvan çadırları bölgeye sevk ediliyor.
Yardımlarla ilgili uluslararası alanda çok yoğun telefonlar almaya başladık. Orada da ilk etapta arama kurtarma ve medikal yardımları kabul edebileceğimizi ifade ettik. Vatandaşlarımızdan da yoğun talep alıyoruz. Bu tür durumlarda istismar konusunun da yoğun olabileceğini bildiğimiz için, tedbirimizi önceden aldık, AFAD bünyesinde yardımlar koordine edilecektir. Yardımlar bir hesapta toplanacak ve bölgedeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaktır. AFAD’ın web sitesinden bu hesaplar paylaşılacaktır.”
Yeni yapılan bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de zeytin üretimine en uygun alanlarda daralma beklendiğine…
Son verilere göre, Türkiye 2024 yılında üç kömürlü termik santral planını iptal etti, ancak OECD…
Fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için Küresel Güney ülkelerinin başlattığı pakt giderek büyüyor. İklim krizinden…
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Kenan Aslanlı, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörlerin,…
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…