Fridays For Future Türkiye, 7. Küresel İklim Grevi kapsamında yaptığı açıklamada iklim krizinin felakete dönüştüğü uyarısında bulundu, devletlerden ve şirketlerden yıllık bağlayıcı iklim eylem planları hazırlayıp karbon nötr olma yolunda somut ve gerçek adımlar atmalarını talep etti.
7. Küresel İklim Grevi kapsamında bir basın açıklaması yapan Fridays For Future Türkiye (Gelecek İçin Cumalar- FFF Türkiye) ekibi, küresel iklim grevinde karar alıcılardan acil iklim eylemi talep ettilerini çünkü artık kaybedecek zamanın kalmadığını ifade etti. Yapılan açıklamada, “Bu grevde de sesimizi duyurmaya ve iklim krizinin ciddiyetini insanlar ile karar alıcılara anlatmaya devam edeceğiz. Artık iklim krizi, felakete dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer küresel bir iklim felaketini önlemek ve adil bir iyileşme sağlamak istiyorsak öncelikle liderlerden gerçek ve bağlayıcı hareketler talep etmeliyiz. Bu küresel iklim grevinde belirtildiği gibi artık ‘boş vaatler istemiyoruz’ çünkü bu boş söz ve taahhütlerin bizi küresel yok oluşa daha da yakınlaştırmaktan başka bir işlevi yok. İklim felaketi, hâlâ önlenebilir bir boyuttayken hükümetimizin yıllık karbon nötr hedefleri ve yenilenebilir enerjiye geçiş programlarını da kapsayan gerçek ve etkili bir iklim eylem planını hayata geçirmesi, bizim ve bizden sonraki kuşakların geleceği için inanılmaz derecede önemli.”
Ekip açıklamasında, tüm sorumluluğu bireylerin üzerine yıkmanın ve ekolojik çöküşü önlemenin yalnızca kişilerin kendilerine bağlı olduğunu iddia etmenin, çok büyük bir düşünce ve algı kirliliğine yol açtığını söyledi: “Oysaki iklim krizinin en büyük sorumluları devletler ve şirketler. Bizim bu iki sorumludan iki temel talebimiz var:
1- Yıllık bağlayıcı iklim eylem planları hazırlayıp karbon nötr olma yolunda somut ve gerçek adımlar atmaları
2- Fosil yakıtlara yapılan finansmanları durdurup yenilenebilir enerji teknolojisine yatırım yapmaları. İklim krizinin üstesinden, ancak bireyler ve hükümetler hep birlikte omuz omuza mücadele ederse gelinebilir. Eğer biz kollektif bir biçimde değişimi talep edersek de karar alıcılar değişmek zorunda kalır. Unutmayın ki bu bir güç ve çıkar savaşı değil, bu bir yaşam mücadelesi! Söz konusu olan bizim geleceğimiz!”
“Daha Fazla Bahane Dinleyecek Vaktimiz Yok”
FFF Türkiye ekibinden Duru Barbak, karar alıcıların boş vaatlerinden sıkıldıklarını belirterek “30 yıl sonra karbon nötr olacağız deyip bugün tam gaz karbon salınan bir politikaya sahip olunamaz. Artık daha fazla bahane dinleyecek zamanımız kalmadı. İklim krizinden çıkmak için yapmamız gerekenler belli, elimizde çözümler var. Tek yapmamız gereken bu içi boş vaatleri bırakıp hızlıca eyleme geçmek” dedi.
Deniz Çevikus ise karar alıcılardan iklim krizini ciddiye almalarını istediklerini söyledi Çevikus, “Bizim geleceğimizi önemsiyorlarsa ve geleceğimizin iklim krizinden zarar görmesini istemiyorlarsa şimdi ona ciddi bir kriz gibi davranmaları gerekiyor. Boş vaatler istemiyoruz. Artık eyleme geçme zamanı!” diye konuştu.
Yağmur Ocak da 2 yıldır aktif olarak iklim krizine karşı mücadele ettiğini ve cuma günleri grevler yaptığını hatırlatarak, “Pandemi nedeniyle sokaklara çıkamasak da ve bir araya gelemesek de FFF Türkiye olarak online yaptığımız grevlerle insanlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Artık daha çok insan ve daha çok yönetici krizin farkındayız diyor ama karar alıcıların bu konuda ciddi adımlar attığını görmedik. Merkezi ve yerel yöneticilerden derhal iklim acil durumu ilan etmelerini, Türkiye’nin 5 yıl önce imzaladığı ama hâlâ onaylamadığı Paris Anlaşması’nı TBMM’den geçirmelerini ve karbon salımı azaltım hedeflerini devreye sokmalarını bekliyoruz. Karar alıcılardan iklim krizi ile ilgili boş vaatleri bir an önce bırakmalarını ve taleplerimizi dikkate almalarını istiyoruz. Bir geleceğimizin olması için hemen, şu an harekete geçilmesini istiyoruz” dedi
Alara Civelek ise “Bilimin bize ne söylediği belli. Geri dönülemez bir yola girmeden önce yapmamız gerekenler aşikâr. İklim krizinin etkilerini birebir hissetmiyoruz, bizi etkilemeyecek düşüncesi acilen bırakılmalı. Bu fırtına bizim kapımıza geldiğinde her şey için çok geç olmuş olacak. Önceliklerimiz acilen değiştirilmeli, iklim krizinin aciliyeti gündeme getirilmeli. Değişim için çıkardığımız sesimiz karar alıcılar ve liderler tarafından duyulmalı” derken, Birce Tiftikcioğlu, “İnsanlar yaptıkları işin etkilerini öngörmekten ziyade o işi yapmakta her zaman daha başarılı olmuşlardır. Ancak maalesef bu duyarsızlık yanında kötü sonuçlar getirir. Son yıllarda dünya genelinde bir iklim krizinden bahsediyor olmamiz tam da bu yüzdendir. Ama artık harekete geçme vakti çünkü söz konusu geleceğimiz ve az zaman kaldı. Bilim adamları bize üç yıl önce iklim krizinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için 12 yılımız olduğunu söylemişti. üç yıl geçti ve şimdi sadece dokuz yılımız var. Bizler boş vaatler istemiyoruz, bizler somut adımlar ve kararlar istiyoruz” dedi.