;
Politika

Fosil Yakıtlardan Aşamalı Çıkışın COP28 Gündemine Girip Girmeyeceği Belirsiz

COP28

COP28’e ev sahipliği yapacak BAE’nin üst düzey yetkilisi fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunun zirvenin resmi gündeminde yer alıp almayacağı konusunda şu an için fikir birliği olmadığını söyledi.

COP28’in ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) üst düzey yetkili Majid Al Suwaidi, Kasım ayında başlayacak olan konferansın gündeminde fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması olup olmayacağı konusunda hükümetlerin fikir birliği sağlamadığını söyledi.

“Bu tartışmanın iki tarafı var. Tartışmanın bir tarafında, fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılmasına yönelik bir dil görmek isteyen birçok kişi var. Fakat bu dilin nasıl formüle edilmesi gerektiği konusunda farklı görüşler de var. Bu sürecin amacı bu farklı görüşlere sahip herkesi bir araya getirmek ve herkes için işe yarayan ortak zemini bulmak” dedi.

Al Suwaidi, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında COP müzakerelerinin birçoğuna katıldı. BAE, ülkenin ulusal petrol şirketi Adnoc’un başkanı Sultan Al Jaber’i COP28’in başkanı olarak seçmesi nedeniyle eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Adnoc, petrol ve gaz üretim kapasitesinde büyük artışlar planlıyor.

COP28 için bir hazırlık oturumu bu hafta Almanya’nın Bonn kentinde yapılıyor.

Al Suwaidi, fosil yakıtların COP28’deki tartışmaların önemli bir parçasını oluşturacağını, ancak aşamalı çıkış konusunun müzakerelerin resmi gündeminin bir parçası olarak görüşülüp görüşülmeyeceğinin hâlâ belirsiz olduğunu söyledi: “Fosil yakıtlar hakkında bir tartışma dönmesini destekleyeceğiz. Bu sürecin bir parçası olarak gündemde ne olacağına ise taraflar karar veriyor” dedi.

Al Suwaidi, 1.5 derece ve 2050 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmada fosil yakıtların bir rolü olduğunu düşünüyor: “Net sıfıra ulaşacak olan enerji karışımının, bu konuşma konusunda ciddiysek, fosil yakıtları bir şekilde içereceğini biliyoruz.”

Bugün Bonn görüşmelerine katılacak olan Al Jaber, Çarşamba günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve birkaç üst düzey AB yetkilisiyle bir araya geldi. O toplantıdan çıkan bir bildiride, fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılmasından söz edilmedi. Bunun yerine “karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan (unabated) fosil yakıtlardan arınmış enerji sistemleri” peşinden gidilmesine atıfta bulunuldu.

“Unabated” kelimesi genellikle karbondioksiti (CCS) yakalamak ve depolamak için teknolojinin kullanımına atıfta bulunur. Al Suwaidi ayrıca, 1.5 derece sınırını aşmaktan kaçınmaya yardımcı olabileceğini söylediği CCS’nin kullanımını savundu: “Masadaki her çözüme ihtiyacımız var, farklı insanlar için işe yarayan her çözüm iyi bir çözümdür. Burada sihirli bir değnek yok”