Şirketler ve finansörler neden Rus fosil yakıtlarına bağlı varlıklarını elden çıkarıyor?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana, birçok Avrupalı ve uluslararası işletme Rusya’daki faaliyetlerinin sona erdiğini veya Rus fosil yakıt şirketlerindeki hisselerini satacaklarını veya hisse, tahvil gibi Rus varlıklarını elden çıkaracaklarını açıkladılar.
İş ve finans sektörünün bu kadar hızlı hareket etmesini uzmanlar şu konulara bağlıyor:
Ukrayna Enerji Politikaları Konusunda Ne Diyor?
Ukraynalılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verilen finansal ve kurumsal tepkilerin hiçbir istisnaya mahal vermeden artırılması gerektiğini, çünkü Rusya ekonomisini destekleyen büyük kaynakları satın almaya devam etmenin Putin’in savaş kasasını doldurmak anlamına geldiğini belirtiyor:
Şirketler ve finansörler gerçekten de yatırımlarını geri çekiyor mu, yoksa sadece bunu taahhüt mü ediyor?
Varlık ve yatırımlarını geri çekme veya finans sisteminin dışında bırakma taahhütleri açıklayan kurumsal ve finansal kurumların bu taahhütlerinde genellikle bazı boşluklar mevcut.
Ancak Rus yatırımlarıyla ilgili durum, resmi yaptırımlar ve diğer faktörler nedeniyle farklılık gösteriyor. Öncelikle, Rusya’daki finansal veya kurumsal operasyonları elden çıkarmak artık zor görünüyor. İşlemi tamamlamak teknik olarak imkânsız olabiliyor veya alıcı olmayabilir.
Moskova Borsası kapalı ve Rus hükümeti yabancı yatırımcıların Rus varlıklarını satmasına geçici bir yasak getirdi.
Rus ve İngiliz hukuku sertifikalı hukuçu Sergei Ostrovsky Capital Monitor’a bu durumu söyle açıkladı: “[Bu duyuruların] kafa karışıklığına neden olduğu aşikâr, ancak şu anda herhangi bir Rus varlığını satmak çok zor ve bazı durumlarda yasa dışı; kaldı ki bu yaptırımlar sadece birkaç gündür uygulanıyor. Bir alıcı bulsanız bile, yasal olarak devredilemeyen bir şeyi satmaya çalışıyorsunuz; işlemin teknik zorluğuyla kimse uğraşmaz.”
Bu nedenle, birçok şirket ve yatırımcı için bu, ahlaki motivasyondan bağımsız olarak, esasen yatırımı iptal etmeye zorlanmak anlamına geliyor.
Bununla birlikte, 9 Mart’ta Rusya Parlamentosu, Rusya’da faaliyet gösteren ve ayrılacaklarını açıklayan yabancı şirketlerin varlıklarına el koymak ve bu varlıkları kamulaştırmak için yasa çıkarma yönünde adımlar attı.
Bu Durum Enerji Geçişi Bağlamında Ne Anlama Geliyor?
Fosil yakıt şirketlerinin, finans kurumlarının ve diğer şirketlerin Rus varlıklarını ve operasyonlarını elden çıkarma hızı bazı hususlara dikkat çekiyor:
Yatırım firmalarının, varlık sahiplerinin ve şirketlerin bundan sonra atacakları adımları takip etmek önemli. Rus fosil yakıtlarına yapılan yatırımların geri çekilmesi, bu fonların otomatik olarak temiz enerji kaynaklarına ayrılacağı anlamına gelmiyor. Yatırımcılar ve şirketler, yenilenebilir enerji kapasitesi, depolama, elektrifikasyon (ısı pompaları, elektrikli araçlar), enerji verimliliği, talep yönetimi gibi alanlarda Avrupa Birliği ve Uluslararası Enerji Ajansı tarafından belirlenen hedeflerin ve artırılmasını yoğun biçimde destekleyerek, yatırımlarını daha güvenli, daha temiz ve daha barışçıl enerjiye yönlendirmeyi seçebilirler.
Geçmiş deneyimlere bakıldığında, bu tür yatırımların, belirsizliklerle dolu ve son derece zararlı zehirli fosil yakıt yatırımlarına kıyasla, daha güvenli finansal yatırımlar teşkil ettiği ve gelecekte halkın tepki gösterme riskini azaltacağı görülüyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…