Kategoriler: Politika

Fosil Yakıt Tüketimi ve Emisyonlar 2023’te Rekor Kırdı

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, küresel fosil yakıt tüketimi ve enerji emisyonları 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Enerji Enstitüsü’nün “Dünya Enerjisi İstatistiksel İncelemesi” isimli çalışması, küresel fosil yakıt tüketimi ve enerji emisyonlarının 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını, fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payının ise yıl bazında biraz azaldığını ortaya koydu.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ölçeğinin artmasına rağmen artan fosil yakıt talebi, küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece sınırlandırmak adına oldukça önemli olan düşük karbonlu enerjiye geçiş için bir engel olabilir. Bilim insanları, 1.5 derece eşiğinin kalıcı olarak aşılması ile sıcak hava dalgaları, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olaylarının gücünün ve sıklığının artacağını söylüyor.

Raporun hazırlanmasına KPMG ile beraber destek veren danışmanlık şirketi Kearney’den Romain Debarre, “Bu raporun hükümetlerin ve dünya liderlerinin önündeki zorluklara karşı net bir bakış açısı sunarak yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.

Geçen yıl, Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’nın enerji akışının Batı’dan uzağa yönlendirildiği ve aynı zamanda COVID-19 salgınıyla bağlantılı büyük hareket kısıtlamalarının olmadığı ilk tam yıldı.

Raporda, emisyonların ilk kez 40 gigaton CO2’yi aşmasıyla küresel birincil enerji tüketiminin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 620 Exajoule’ye (EJ) ulaştığı belirtildi.

KPMG danışmanlık şirketinden Simon Virley, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının katkısının yeni bir rekor seviyeye ulaştığını gördüğümüz bir yılda, giderek artan küresel enerji talebi, fosil yakıtlardan gelen payın neredeyse hiç değişmediği anlamına geliyor” dedi.

Rapor, farklı bölgelerde fosil yakıt kullanımında değişen eğilimleri kaydetti. Örneğin Avrupa’da fosil yakıtların enerjideki payı sanayi devriminden bu yana ilk kez %70’in altına düştü.

Enerji Enstitüsü İcra Kurulu Başkanı Nick Wayth, “Gelişmiş ekonomilerde, fosil yakıtlara olan talebin zirveye ulaştığına dair işaretler gözlemliyoruz; bu durum, ekonomik kalkınma ve yaşam kalitesindeki iyileşmelerin fosil büyümesini desteklemeye devam ettiği Küresel Güney’deki ekonomilerle tezat oluşturuyor” dedi.

Raporda, Hindistan’da 2023 yılındaki talep artışının neredeyse tamamının fosil yakıttan kaynaklandığı, Çin’de ise fosil yakıt kullanımının %6 artarak yeni bir rekora ulaştığı belirtildi. Ancak Çin, geçen yıl yenilenebilir enerji üretimindeki küresel ilavelerin yarısından fazlasını da oluşturdu.

Önceki Haberler

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Kuraklığa Karşı 600 Milyon Dolarlık Destek

Dünya Bankası, Türkiye’nin artan taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençliliğini güçlendirecek projeye 600 milyon dolarlık finansman…

1 Temmuz 2024

İklim Krizi Tarıma Büyük Darbe Vuruyor: Aşırı Sıcaklıklar Meyve Ağaçlarını Kuruttu

Tarımsal üretimin Haziran’daki yüksek sıcaklıklardan etkilendiğini söyleyen Dr. Hakan Çakıcı, “Aşırı sıcaklıklar bitkinin çok su…

1 Temmuz 2024

IEA Kömürde Aşamalı Azaltım Hedefleyen İklim Planları Çağrısında Bulundu

IEA Başkanı, hükümetlerin gelecek yılın başında hazırlayacakları iklim planlarında yeni kömürle çalışan elektrik santralları inşa…

1 Temmuz 2024

İklim Değişikliği Suudi Arabistan’daki Ölümcül Sıcaklığı 2,5 Derece Artırdı

Bilim insanlarından oluşan bir ekip, Suudi Arabistan'da bu ay hac ziyaretinde 1.300 kişinin ölümünden sorumlu…

1 Temmuz 2024

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na Ulaşmak için Finansal Mimari Yeniden Düzenlenmeli

Yeni yayımlanan 2024 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nda 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın 2030’a kadar gerçekleştirilemeyeceği vurgulanırken, belirlenen…

28 Haziran 2024

Dünya Başkentleri Kavruluyor: Sıcak Gün Sayısı Hızla Artıyor

Yeni yayımlanan bir analize göre, Delhi'den Jakarta ve Buenos Aires'e kadar dünyanın en büyük 20…

28 Haziran 2024